Linkovi

Grčka i Nemačka uvele sertifikate o vakcinaciji za putnike


Turista fotografiše pogled na more u gradu Larnaka na ostrvu Kipar, 1. juna 2021.

Grčka, Nemačka i pet drugih zemalja Evropske unije uvele su u utorak sistem sertifikata o vakcinaciji za putnike, nedeljama pre nego što 27 zemalja uvede taj program 1. jula.

Ostale EU zemlje koje su priznavanje sertifikata uvele rano rano bile su Bugarska, Češka, Danska, Hrvatska i Poljska, navodi Evropska komisija.

Grčka, čija privreda u velikoj meri zavisi od turizma, zahtevala je opštepriznati sertifikat koji koristi Kju-ar kod (QR) s naprednim bezbednosnim funkcijama. Sertifikati se izdaju ljudima koji su u potpunosti vakcinisani, kao i onima koji su već bili zaraženi virusom i koji su razvili antitela, kao i drugima koji poseduju PCR test urađen u poslednja 72 sata.

Dokumenti će imati i digitalne i obrasce na papiru. Oni će biti besplatni, distribuirani na nacionalnom i na engleskom jeziku i važiće u svim zemljama bloka.

"Građani EU raduju se ponovnom putovanju i žele to da učine bezbedno. Posedovanje sertifikata EU je presudan korak na putu", rekla je evropska komesarka za zdravstvo Stela Kiriakides.

Grčki ministar digitalne uprave, Kiriakos Pierrakakis, rekao je da će se mogućnost za lakša putovanja unutar EU otvoriti dok države budu usvajale novi standard verifikacije.

"Ono što će se desiti je da će države prestati da izdaju sertifikate koristeći svoju konvenciju i usvojiti zajedničku konvenciju. To će znatno pojednostaviti stvari, jer možete zamisliti broj bilateralnih sporazuma koji bi inače trebalo da se razrade", rekao je Pierakakis privatnoj Skai televiziji.

Kiriakides je rekao da će u narednih nekoliko nedelja sve države EU morati da "u potpunosti finaliziraju svoje nacionalne sisteme za izdavanje, čuvanje i verifikaciju sertifikata, kako bi sistem funkcionisao na vreme za odmore".

Zemljama će biti dozvoljeno da dodaju dodatne vakcine na svoju pojedinačnu ulaznu listu, uključujući i one koje nisu formalno odobrene za upotrebu širom EU.

Evropska komisija smatra da ljudi koji su vakcinisani više ne bi trebalo da budu testirani ili stavljeni u karantin, bez obzira na to gde putuju ili odakle, počev od 14 dana nakon primanja druge doze vakcine.

XS
SM
MD
LG