Linkovi

Ravnopravnost polova u fokusu Međunarodnog dana žena


Devojčica trči noseći balone tokom maratona pred Međunarodni dan žena u Hajderabadu, Indija, 6. marta 2023.
Devojčica trči noseći balone tokom maratona pred Međunarodni dan žena u Hajderabadu, Indija, 6. marta 2023.

Međunarodni dan žena, u sredu, ove godine se fokusira na potrebu za rodnom ravnopravnošću.

Godišnja svetkovina, koja datira od 1911. godine i kojom se obeležava borba za prava žena, dan je kada ljudi svuda proslavljaju dostignuća žena širom društva.

Ujedinjene nacije stavljaju fokus svojih programa povodom Međunarodnog dana žena na važnost zaštite prava žena i devojaka u digitalnim prostorima i rade na rešavanju nedostataka u pristupu vitalnoj tehnologiji.

UN saopštavaju da širom sveta 259 miliona manje žena ima pristup internetu nego muškaraca i da bez pristupa i mogućnosti da se osećaju bezbedno na mreži, "one nisu u stanju da razviju neophodne digitalne veštine za angažovanje u digitalnim prostorima".

U Vašingtonu se po prvi put u Beloj kući održava dodela nagrada Međunarodne žene za hrabrost. Nagrada, koja se od 2007. dodeljuje 180 žena iz 80 zemalja, "odaje priznanje ženama iz celog sveta koje su pokazale izuzetnu hrabrost, snagu i liderstvo u zalaganju za mir, pravdu, ljudska prava, rodnu jednakost i ravnopravnost, često na veliki lični rizik i žrtvu", navodi Stejt department SAD.

Ovogodišnji događaj će uključiti 12 nagrađenih, uključujući nagradu za žene i devojke u Iranu koje su predvodile proteste od septembarske smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru.

U isveštaju su korišćene neke informacije agencije Rojters.

XS
SM
MD
LG