Linkovi

Šta je ispunjeno od Vučićevih obećanja na Kosovu?


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Poslednjih dana sve je više poruka iz Beograda, kao i od samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija u narednom periodu na Kosovo ulagiti više para nego ikad za infrastrukturu i poboljšanje uslova života Srba. Slična obećanja Srbima na Kosovu Vučić je dao i nakon ubistva Olivera Ivanovića kad je boravio u Severnoj Mitrovici i Lapljem Selu, od kojih mnoga još nije ispunjena.

Šta je ispunjeno od Vučićevih obećanja na Kosovu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je prošle nedelje obraćajući se telefonom predstavnicima Srpske liste u Severnoj Mitrovici da nijednu odluku bez njih neće da donese i zamolio za podršku njegovoj politici o Kosovu. On je tom prilikom kazao i da će Srbija ove i naredne godine ulagati više novca nego ikada u kako je kazao vodovode, kanalizacije i razne infrastrukturne projekte kako južno tako i severno od Ibra.

„I vrtić u Štrpcu, i ne samo vrtić, već sad da kažete šta je još potrebno u Štrpcu, do vodovoda u Zubinom Potoku i sve što treba da uradimo za Leposavić i Zvečan i Mitrovicu i Ranilug i Novo Brdo i Parteš i sve što treba da uradimo za Gračanicu. Dakle, Popoviću (Srđan Popović, gradonačelnik Gračanice) ako si tu čuo si me. Sve što treba da se uradi kaži da se napravi“, rekao je Vučić.

Zanimljivo je da je predsednik Srbije pomenuo izgradnju vrtića u Štrpcu jer u tom mestu postoji vrtić koji je još 2007. godine izgrađen sredstvima vojvođanske vlade. Otvorili su ga tadašnji predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i ministar bez portfelja zadužen za Nacionalni investicioni plan Dragan Đilas.

Vodovod u Zubinom potoku takođe postoji, ali zbog nedovoljnog kapaciteta u toku je proces izgradnje regionalnog vodovoda za opstine Zubin Potok, Severna Mitrovica i Zvečan. Ugovor za to potpisan je još 2013. godine sa rokom za završetak radova od 18 meseci, ali do danas nije izgrađen.

Međutim predsednik Srbije slična obećanja dao je i januara meseca ove godine kada je na Kosovo došao zbog ubistva Olivera Ivanovića. Tada se na zatvorenom sastanku sa predstavnicima Srba u Sevrenoj Mitrovici najviše govorilo o infrastrukurnim projektima od kojih za sada nijedan nije realizovan, što je potvrdio i predsednik Srpske liste Goran Rakić, koji je i gradonačelnik Severne Mitrovice

„To su procedure koje zahtevaju određene aktivnosti, kao što su raspisivanje tendera, ali najvažnije je da su obezbeđena sredstva. Što se realizacije tih infrastrukturnih projekata tiče biće baš onako kao što je predsednik Vučić rekao. Biće svi infrastrukturni projekti završeni, sad ne mogu da dam rok, ali nadam se u veoma brzom periodu“, kazao je Rakić.

Predsednik Srbije je tada u Lapljem selu razgovarao i sa Srbima južno od Ibra. Na ovom skupu koji je uživo prenosilo nekoliko televizija najmanje je bilo reči o Oliveru Ivanoviću. Građani od kojih su većina bili iz najugroženijih delova Kosova iznosili su predsedniku Srbije svoje lične probleme. Od Vučića su tražili krave, ovce, traktore, piliće, posao, stanove i slično....Nisu svi zahtevi građana ispunjeni, ali mnogi jesu i to u u rekordnom roku. Čak su na Kosovo stigli i kako je kazao zvaničnik Kancelarije za Kosovo i Metohiju „srećni“ pilići koje je tražio jedan građanin iz Kosovskog pomoravlja.

„Mi smo sa zemljoradničkom zadrugom „Azanja“ omogućili donaciju 2000 pilića koji su evo stigli živi zdravi i srećni i sigurni smo da će ovo pomoći ovom našem ovde privredniku gospodinu Đokiću“, rekao je 02.02.2018. godine prilikom primopredaje „srećnih“ pilića Zoran Bojović pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Da li predsednik planira da u septembru za kad je najavio svoj dolazak na Kosovo na sličan način usreći pojedine Srbe na Kosovu, odnosno napravi januarsku reprizu Lapljeg sela i Mitrovice ostaje da se vidi. Međutim proteklo vreme nije izbrisalo, kako mnogi tvrde, poniženje tim događajima.

„Takva priča i takav stav gospodina Vučića mislim da više neće proći kod ovog naroda tako lako i očekujem da će se razgovarati o pitanjima vezanim za budući status Kosova i Metohije, a ne da se dele koze, ovce, krave i tako dalje“, rekao je za Glas Amerike potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić.

Ipak postoje i oni koji su drugačije shvatili poruku predsednika Srbije o rešavanju infrastrukturnih problema na Kosovu. Srbi u Čaglavici, mestu za koje je predsednik Srbije nedavno rekao da ima svega 20 srpskih kuća, a zapravo ih ima 152, već pet godina imaju problem sa delom kanalizacione mreže u ovom selu. Na pedesetak metara od prvih kuća od 2013. godine se u tom mestu zbog zapušene cevi izliva kanalizacija koja pored toga što uništava useve, zagađuje i bunare sa pijaćom vodom. Odavno su kako kažu digli ruke od toga da ovaj problem može da se reši, ali se nova nada kod njih rodila nakon što su čili telefonsko obraćanje Vučića gde je pomenuo da će rešiti i problem kanalizacije u srpskim sredinama.

Meštani Čaglavice nisu hteli javno da govore, zbog kako su nam kazali, straha da možda u Beogradu ne budu etiketirani za nekakvo „agenturno delovanje“. Međutim u neformalnom razgovoru su nam rekli da će veoma ozbiljno uzeti u razmatranje molbu predsednika Srbije za podršku njegovoj politici prema Kosovu, samo ako im reši ovaj poludecenijski problem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG