Linkovi

Srbi iz Srbice traže izvinjenje od Vučića


Meštani Srbice okupljeni tokom posete Dalibora Jevtića, ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova
Meštani Srbice okupljeni tokom posete Dalibora Jevtića, ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova

Srbi iz opštine Srbica na Kosovu smatraju da im potpredsednik vlade Srbije duguje izvinjenje zbog nedavne izjave da u Srbici nema Srba,

Srbi iz opštine Srbica na Kosovu traže izvinjenje od potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Izvinjenje im je dužan, jer ih je, kako kažu, izbrisao sa lica zemlje kada je pre neki dan izjavio da u Srbici nema Srba, iako je tamo više od tri stotiina građana srpske nacionalnosti. Vučiću poručuju da dođe da ih poseti, pa da se sam uveri da i oni postoje. A dok on ne dođe, danas ih je posetio kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Živi smo i zdravi i ima nas više od tri stotine. Mogao bi Aleksandar Vučić da dodje kod nas, da se uveri da postojimo i da vidi kako živimo, poručuju Srbi iz sela Banje i Suvo grlo koja se nalaze na teritoriji opštine Srbica, odnosno Skenderaj što je službeni kosovski naziv za ovu opštinu. Kažu da su ogorčeni nedavnom izjavom prvog potpredsednika Vlade Srbije da u Srbici i Glogovcu nema Srba.

„Ovde Srba ima, mi smo ovde opstali, mi smo izbegli bili načisto, samo je ostala omladina da čuvaju selo i to danju su čuvali, noću su bežali u šumu su spavali da bi sačuvali selo, ali smo se svi vratili i živimo ovde normalno“, kaže Milena Tomašević

„Poručio bih gospodinu Vučiću da dođe da se uveri da u sela Suvo Grlo i Banje žive Srbi i da ćemo ostati koliko god možemo“, kaže Božidar Tomašević predstavnik Srba u selu Suvo grlo.

„Poručila bi mu da dođe da vidi da se uveri sam da li postojimo ili ne. Da vidi kolko ovde dece ima, znači stvarno trebao bi da dođe, preporuka mu je da dođe“, poručila je Valenitna Šapić.

Aleksandar Vučić je gostujući nedavno u emisiji "Stav Srbije" kazao da u Glogovcu i Srbici danas ne živi niti jedan Srbin, a da je pre 1999.godine u tim mestima bilo tek nekoliko Srba koji su, kako je rekao, uglavnom bili predstavnici tadašnje srpske vlasti.

Srbe, koji za prvog potrpedsednika Vlade Srbije ne postoje ili samo nije obavešten o njima, danas su obišli ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić i gradonačelnik Srbice Sami Ljuštaku. I oni Vučića pozivaju da poseti Srbe u ovoj opštini.

„Nisam iznenađen da s vremena na vreme visoki zvaničnici iz Beograda kažu nešto što nije u skladu sa onim što jeste realnost na terenu. Svakako da ste i vi svedoci da ovde žive Srbi i ova poseta je danas najbolji primer i za vas predstavnike medija da možete da prenesete i na taj način obavestite gospodina Vučića da Srbi žive u opštini Srbica i to je dobro i da se mi nadamo da će njih biti u većem broju u budućnosti, da i oni koji su se možda odselili vrate, tako da ćemo na tom polju zajednički raditi i nadam se da će informacije u buduće sa terena ka Beogradu biti dosta realnije“, rekao je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić

„To je bila jedna nesmotrena izjava tog ministra. Mislim, da bi on trebao da se bolje informiše jer u pitanju su građani srpske nacionalnosti, koji žive na teritoriji opštine Srbica i ja ih smatram kao građane Srbice. Oni su ovde živeli pre, tokom i posle rata, i smatram da oni imaju vrlo malo problema, zato što žive u ovoj opštini. Mogu slobodno da kažem da se nije dogodio nijedan teži incident u opštini Srbica. Više puta sam obilazio ova srpska sela, ova dva sela. Sedeo sam, razgovarao sam i pokušavao u razgovoru sa njima, da rešim njihove probleme i ostale njihove brige“, kazao je Sami Ljuštaku predsednik opštine Srbica-Skenderaj.

Od 330 Srba koji žive u dva sela u opštini Srbica stotinak su deca. Prema zvaničnim podacima OEBS-a iz januara ove godine iu Glogovcu žive pripadnici srpske nacionalne zajednice.
XS
SM
MD
LG