Linkovi

U sukobima u Zvečanu povređeno 30 pripadnika KFOR-a, Beograd i Priština razmenjuju optužbe za nasilje


Sukobi pripadnika KFOR-a i demonstranata u Zvečanu (Foto: REUTERS/Laura Hasani)
Sukobi pripadnika KFOR-a i demonstranata u Zvečanu (Foto: REUTERS/Laura Hasani)

Pripadnici KFOR-a i okupljeni građani pred zdanjem lokalne opštine Zvečan sukobili su se u ponedeljak pošto su demonstranti odbili da propuste kosovske policajce, koji su se duže vremena nalazili u dva vozila, da napuste tu lokaciju.

Kako je javio izveštač Glasa Amerike sa terena - u sukobu KFOR-a i okupljenih demonstranata korišćene su šok bombe i suzavac, dok je na to druga strana uzvratila kamenicama i flašama. Povređenih je bilo na obe strane.

KFOR je saopštio da je povređeno 30 pripadnika te misije. U saopštenju od utorka, KFOR navodi da je povređeno 19 mađarskih i 11 italijanskih vojnika, koji su zadobili prelome i opekotine od eksplozivnih naprava. Troje mađarskih vojnika ranjeno je vatrenim oružjem. Njihove povrede nisu opasne po život.

Zvečan: Sukobi KFOR-a i demonstranata
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

"Misija KFOR-a povećala je broj pripadnika u četiri opštine na severu Kosova kako bi smanjila rizik od eskalacije, pošto je trebalo da novoizabrani gradonačelnici stupe na dužnost. Vojnici KFOR-a su bili napadnuti od strane agresivne grupe ljudi. KFOR uvek reaguje u skladu sa strogim Pravilima o delovanju. U ovom slučaju je odgovorio na neprovocirane napade nasilne i opasne grupe ljudi, u skladu sa svojim UN mandatom", navodi se u saopštenju od utorka.

Ističe se i da komandant KFOR-a Anđelo Ristuča lično prati situaciju i da je naglasio da su "neprihvatljivi ničim izazvani napadi na NATO jedinice" i da će "KFOR nastaviti da nepristrasno ispunjava svoj mandat".

Mađarski ministar odbrane Krištof Šalaj Bobrovnicki naveo je da je sedmoro mađarskih vojnika ozbiljno povređeno i da će biti prebačeni u Mađarsku na lečenje. Kaže da ih je 20 povređeno.

Italijanski vojnici su takođe povređeni.

"Ono što se događa je apsolutno neprihvatljivo i neodgovorno. Od ključne je važnosti da se izbegnu dalji jednostrani potezi kosovske vlade i da sve strane u pod hitno smire tenzije", navela je italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Direktor mitrovičkog KBC-a, Zlatan Elek, rekao je za Radio Kontakt Plus da je jedna osoba životno ugrožena i ima prostrelne rane, povređen je i bivši gradonačelnik Zvečana i lekar Dragiša Milović, a 52 lica zatražila su medicinsku pomoć u Kliničko-bolničkom centru usled suzavca i šok bombi i udaraca.

"Tri lica su trenutno u KBC-u Kosovska Mitrovica. Jedno lice za čiji se život bore lekari D.G. je operisano i trenutno je u jedinici intenzivne nege, sa dve prostrelne rane. Jedna prostrelna rana u predelu levog dela karlice i drugu prostrelnu ranu u predelu kažiprsta. Njemu se lekari bore za život u jedinici intenzivne nege", dodao je Elek.

Naveo je i da je Milović "zadobio više udaraca u predelu grudi, trbuha, ruku i nogu" i da "treće povređeno lice Č.S. ima takođe nagnječenja i povrede od udaraca zadobijenih od strane KFOR-ovih vojnika i to u predelu vrata, grudi, trbuha i ima povredu nanetu od gumenih metaka u predelu leve slabinske regije".

Sjedinjene Države osudile nasilje demonstranata u Zvečanu

Sjedinjene Države saopštile su da najoštrije osuđuju nasilne akcije demonstranata u Zvečanu.

Uključujući korišćenje eksploziva protiv pripadnika KFOR-a trupa koje nastoje da održe mir“, navedeno je u objavi ambasadora Sjedinjenih Država na Kosovu Džefrija Hovenijera.

Ukazano je da SAD ponavljaju poziv za hitnim zaustavljanjem nasilja, akcija koje raspiruju tenzije ili promovišu sukob.

Policija Kosova je saopštila da je uhapšeno pet osoba u Zvečanu.

"Demonstranti nisu ispoštovali zvanične naredbe da odu, već su pružili otpor i počeli da bacaju razna sredstva, molotovljeve koktele, šok bombe, eksplozivne naprave, i čuli su se pucnji. Zbog neobuzdanog nasilja, povređeno je više pripadnika KFOR-a, a do sada je uһapšeno petoro osumnjičenih zbog nasilja i napada na njih", navodi se u saopštenju.

Zvečan posle sukoba demonstranata i KFOR-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

NATO je "snažno osudio "napade na pripadnike KFOR-a na severu Kosova.

"Ti napadi su u potpunosti neprihvatljivi. Nasilje mora odmah da se zaustavi. Pozivamo sve strane da se uzdrže od poteza koji dodatno raspiruju tenzije, i da započnu dijalog. KFOR će preduzeti sve potrebne mere da održi bezbedno i sigurno okruženje", saopštila je portparolka Oana Lungesku.

Zabrinutost zbog nasilja na severu Kosova izrazila je i šefica Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Karolina Zijade.

Iz UNMIK-a je saopšteno da je Zijade alarmirana nasiljem i da osuđuje akcije koje su rezultirale "ozbiljnim ranjavanjem pripadnika KFOR-a i civila u Zvečanu".

"Nasilje u bilo kojem obliku, uključujući i protiv KFOR-a koji je raspoređen da osigura bezbedno okruženje u skladu sa razolucijom 1244 UN je neprihvatljivo...Gubitak života se mora sprečiti po svaku cenu", navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da je šefica UNMIK-a pozvala na deeskalaciju i na odgovorno liderstvo i akcije "da bi se tenzije smirile i krenulo ka održvim političkim rešenjima što je pre moguće".

"KFOR spreman da interveniše"

Pripadnici KFOR-a, u opremi za razbijanje demonstracija i dalje su raspoređeni pred zgradom opštine, ali su se demonstranti razišli.

"Kfor je spreman da interveniše kako bi povratio bezbednost", čulo se sa razglasa - pošto okupljeni pred opštinom Zvečan nisu dozvolili kosovskim policajcima, koji su se duže vremena nalazili u dva vozila, da napuste tu lokaciju.

Dragiša Milović, jedan od političkih predstavnika Srpske liste, dva puta je od okupljenih zatražio da propuste pripadnike Policije Kosova, ali su oni to odbili.

Nakon toga pripadnici KFOR-a počeli su da odguruju deo demonstranata od zgrade opštine - kada su tenzije ponovo eskalirale.

U Zvečanu na severu Kosova tenzije su povišene pošto su zaposleni u toj opštini pokušali su da uđu u zgradu na posao. Kako javlja reporter Glasa Amerike sa terena, KFOR ih je propustio, ali je kosovska policija koristila suzavac kako bi ih rasterala.

Među prisutnima su i bili predstavnici Srpske liste koji su nadležnima uputili dva zahteva - za povlačenjem novoizabranog albanskog predsednika opštine i kosovske policije.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je za nasilje okrivila "ilegalne srpske strukture", a predsednika Srbije za destabilizaciju, dok je Aleksandar Vučić optužio premijera Kosova Aljbina Kurtija da izaziva sukobe.

Tokom protesta je napadnuto i nekoliko novinara, saopštili su Reporteri bez granica.

"Tokom protesta dela srpskog stanovništa protiv albanskih gradonačelnika u severnom delu Kosova, nekoliko novinara je napadnuto, automobili medijskih ekipa su oštećeni i zapaljeni. Reporteri bez granica osuđuju napade i pozivaju NATO, EU snage i Policiju Kosova da zaštite novinare", navedeno je na Tviter nalogu te organizacije.

Kosovska policija i KFOR i u Leposaviću i Zubinom Potoku

Osim u Zvečanu, pripadnici kosovske policije i KFOR-a jutros su bili i oko zgrada u Leposaviću i Zubinom potoku.

Tenzije u tim opštinama, sa većinski srpskim stanovništvom, povišene su u petak kada su novoizabrani albanski predsednici opština pokušali da uđu u zgrade, nakon što su položili zakletvu.

U četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom, na nedavno održanim lokalnim izborima koje su Srbi bojkotovali, vlast su osvojili predstavnici kosovskih partija Samoopredeljenje i DPK.

Na lice mesta došli su i predstavnici Srpske liste na čelu sa Milanom Rakićem i Igorom Simićem. Oni su uputili dva zahteva nadležnima: da se novoizabrani predsednik opštine povuče sa funkcije i da se specijalne snage kosovske policije, sa svojim vozilima, povuku iz zgrade opštine.

"Nismo došli nikog da napadamo, ali gradonačelnik taj neki, kako sebe naziva, kojeg niko od nas nije izabrao, mora da ode kući. Nemamo ništa ni protiv vas, vi imate naređenje, ali i vi morate da odete kući, ovo je opštinska zgrada", kazao je Rakić. "Ovo nije policijska stanica, ovo je narodna opština, gradska opština koja treba da služi narodu, a ne da policijske snage sa dugim cevima štite nekog ko je izabran sa možda i manje od 50 glasova".

Kosovska policija ispred zgrade opštine Zvečan 29.maja 2023.
Kosovska policija ispred zgrade opštine Zvečan 29.maja 2023.

Kako javlja reporter Glasa Amerike iz Zvečana, pripadnici KFOR-a su zamolili predstavnike Srpske liste da se okupljeni građani malo udalje od zgrade opštine, što su oni odbili. Rakić i Simić su pozvali okupljene da mirno reaguju.

Simić je rekao da će građani ostati pred opštinom do ispunjenja zahteva.

"Oni su nepozvani došli ovde, od gradske opštine koja je pružala usloge i Srbima i Albancima i ostalima, oni su napravili neku vojnu bazu sa dugim cevima i snajperima, neposredno pored osnovne škole i naše dece. Kao što znate, deca nisu u školama i vrtićima, sav narod je ovde. Ne odlazimo odavde dok se oni ne povuku", kaže Simić i dodaje da od KFOR-a očekuje da "sačuva mir".

Predstavnik Srpske liste Dragiša Milović kazao je da su razgovarali sa pukovnikom američkog KFOR-a kojem je prenesen zahtev da se kosovska policija povuče iz zgrade opštine i da bezbednost preuzme KFOR.

“Smatramo da je suština problema ulazak specijalnih jedinica kosovske policije, želimo da napuste zgradu opštine Zvečan...Čekamo odgovor pukovnika američkog KFOR-a", kazao je Milović.

Okupljeni građani su ranije opkolili dva vozila kosovske policije, u kojima se nalaze kosovski policajci, i na jedno stavili zastavu Srbije. KFOR je zamolio predstavnike Srpske liste da kažu građanima da se udalje od vozila i propuste ih, što su oni odbili i traže da se propuste sva vozila.

Građani opkolili vozilo kosovske policije ispred opštine Zvečan, 29. maj 2023.
Građani opkolili vozilo kosovske policije ispred opštine Zvečan, 29. maj 2023.

KFOR poziva na uzdržanost

"Pozivamo sve strane da se uzdrže od akcija koje bi mogle da izazovu tenzije ili eskalaciju", saopštila je u ponedeljak ujutro misija KFOR-a, koja je zatražila od Beograda i Prištine da se angažuju u dijalogu pod okriljem EU kako bi se smanjile tenzije, jer je to jedini način za mir i normalizaciju odnosa, prenosi FoNet.

KFOR je saopštio da je ovog jutra pojačao prisustvo u četiri opštine na severu Kosova, prateći najnovija dešavanja na terenu.

"U skladu sa svojim mandatom, KFOR je spreman da preduzme sve neophodne akcije da osigura bezbedno okruženje, ne stavljajući se ni na čiju stranu", navodi se u saopštenju.

Komandant KFOR-a ostaje u bliskom kontaktu sa glavnim pregovaračima, uključujući i predstavnike bezbednosih organizacija na Kosovu, Generalštabom Vojske Srbije, Misijom Euleks i drugim predstavnicima međunarodne zajednice.

Pripadnici KFOR-a ispred zgrade opštine Zvečan 29. maj 2023.
Pripadnici KFOR-a ispred zgrade opštine Zvečan 29. maj 2023.

Vlada Kosova optužuje Srbiju za nasilje

Policija Kosova saopštila je na svojoj Fejsbuk stranici da su bili prinuđeni da u Zvečanu upotrebe "legalna sredstva poput spreja da bi zaustavila demontrante i stavila situaciju pod kontrolu", prenosi FoNet.

Navodi se da su demonstranti u Zvečanu "pokazali nasilje i bacajući suzavac pokušali da pređu bezbednosne kordone, kako bi nasilno ušli u objekte opštine, gde je policija bila prinuđena da upotrebi legalna sredstva poput spreja da zaustavi demonstrante i stavi situaciju pod kontrolu".

Vlada Kosova optužila je Beograd da "predvodi ekstremističku gomilu" na severu zemlje.

"Srpski nacionalistički, šovinistički i grafiti podrške Kremlju sa maskiranim ekstremistima, koji gađaju, vandalizuju i napadaju bilo šta nesrpsko, glavni su pokazatelj motiva nasilnih akcija, koje svi moraju najoštrije osuditi", rekao je predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti, prenosi RSE.

Nakon sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte - Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Nemačke i Francuske - i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Vlada je saopštila da je razgovarano o situaciji na severu zemlje i dogovoreno da se sa njima nastavi bliska komunikacija u narednim satima i danima.

"Glavni povod i tema sastanka bila su nedavna dešavanja na severu zemlje, posebno nasilne i kriminalne akcije ekstremista demonstranata protiv Kosovske policije, KFOR-a i pripadnika medija", navodi se u saopštenju.

Kosovski premijer saopštio je pethodno da je razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom o situaciji posle izbora u četiri opštine na severu.

"Naglasio sam da će izabrani gradonačelnici pružiti sve usluge svim građanima", napisao je Kurti na Tviteru i dodao da je važno intenzivirati dijalog za primenu osnovnog sporazuma.

Sa Boreljom i potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova Italije Antonijom Tajanijem u ponedeljak veče je razgovarao i predsednik Srbije, a iz njegovog kabineta je saopšteno da je "sagovornike obavestio o svemu što se dešavalo na Kosovu i Metohiji i rekao da je to organizovao Aljbin Kurti i da smo svi to znali danima, zbog čega je od Borelja i Tajanija tražio da ga urazume", prenosi FoNet.

Vučić je, takođe, istakao da će Srbija i Srbi učiniti sve da očuvaju mir i stabilnost.

Kako je ranije najavljeno, predstavnici četiri opštine na severu Kosova pozvani su u ponedeljak ujutru u Prištinu na sastanak sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijerom. Gradonačelnici Leposavića i Severne Mitrovice, članovi Kurtijevog Samoopredeljenja, nisu bili na sastanku, a Hovernijer je rekao da ne zna razlog za to.

Američki ambasador u Prištini se video i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i kazao da je "veoma zabrinut za situaciju na severu Kosova i da predsednici opština treba da obavljaju svoje dužnosti, ali ne da ulaze nasilno u opštinske objekte".

"Sa gradonačelnicima smo razgovarali i o tome kako oni mogu da obavljaju svoju dužnost i služe građanima, posebno bez potrebe da sila ulazi u institucije", ponovio je Hovenijer, javlja FoNet.

Predsednica Kosova tvitovala je u ponedeljak da su "ilegalne srpske strukture pretvorene u kriminalne bande" napale Policiju Kosova, službenike KFOR-a i novinare.

"Svi bi trebalo da osude ove neprihvatljive činove nasilja. Oni koji sprovode Vučićeve naredbe da destabilizuju sever Kosova, moraju da se suoče sa pravdom", navela je Osmani na Tviteru.

SAD su ranije osudile poteze kosovskih vlasti koje su, uprkos otporu građana, ušle u opštinske objekte na severu Kosova.

Vučić: Rasporedili smo vojsku gde mislimo da je neophodno, u utorak sastanak sa Kvintom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju u ponedeljak uveče da kosovski premijer Aljbin Kurti ima samo jednu želju - da izazove sukobe na Kosovu i Metohiji, da dovede do krvoprolića ceo region. On dodaje da će u poslednja 3 dana čak i politički nepismen mogao da razume šta je bilo pripremano za danas i sve sa željom da dođe do sukoba između Srba i NATO, a da je Kurti jedni krivac za sve što se događa. Vučić je istakao da je pričao sa Amerkancima, Nemcima i Evropljanima.

"Rasporedili smo naše snage u skladu sa situacijom na mestima gde mislimo da je neophodno, više mesta ćemo sa našim vojnicima obići", naveo je Vučić. Takođe je naveo da je za 8 ujutru zakazao sednicu sa predstavnicima Kvinte. On je rekao da moli međunarodnu zajednicu da urazumi Kurtija.

"Molimo zemlje Kvinte da urazume svoje čedo", predsednik Srbije kaže da će to biti njegova poruka na sastanku u utorak.

Dodao je da je načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović u stalnim razgovorima sa KFOR-om.

XS
SM
MD
LG