Linkovi

Barikade i dalje na severu Kosova, ministri EU o aktuelnoj situaciji


Blokada puta kod sela Rudare
Blokada puta kod sela Rudare

BEOGRAD -Na severu Kosova situacija je i dalje tenzična. Već četvrti dan opstaju barikade na kojima protestuju Srbi zbog hapšenja bivšeg kosovoskog policajca Dejana Pantića, koga kosovske vlasti optužuju da je razbio prozore na prostorijama izborne komisije i da je napao policajce i članove biračkog odbora. Pantiću je određen pritvor do 30 dana. Kosovske vlasti raspisale su vanredne izbore za četiri opštine na severu Kosova, nakon što su srpski politički predstavnici napustili svoje pozicije u znak protesta zbog primene kosovske odluke o registarskim tablicama. Pitanje tablica je rešeno, Srbi se nisu vratili u institucije, a zbog tenzija izbori su odloženi.

RTS javlja da je situacija na severu mirna, ali tenzična i da su prelazi Brnjak i Jarinje blokirani.

Predstavnici Srpske liste sastali su se sa specijalnim američkim predstavnikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, objavila je ta lista na Fejsbuku uz komentar da su razgovarali o političko bezbednosnoj situaciji.

Eskobar se ranije sastao i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, ali nije želeo da medijima iznese svoje mišljenje o situaciji na severu.

Ministri EU za evropske poslove raspravljaće o proširenju EU na Zapadni Balkan, kao i o situaciji na severu Kosova.

"S obzirom na ovo što se dešava na Kosovu, jasno je da će ova situacija biti deo diskusije na sastanku ministara za evropske poslove. Ova situacija je zabrinjavajuća za sve nas", rekao je jedan zvaničnik EU na brifingu za novinare, javlja FoNet.

Kurti: Ove nedelje apliciramo za EU

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će ove nedelje podneti zahtev za članstvo Kosova u Evropskoj uniji, objavio je RTK na srpskom, prenosi FoNet.

"Evropska unija je mesto mira i našoj zemlji je prirodno mesto u ovoj kući", rekao je Kurti.

On je dodao da je prijava Kosova za članstvo odgovor na Solunski samit 2003. godine i poziv sa ovogodišnjeg samita u Tirani.

"Pre nedelju dana na samitu u Tirani u zajedničkoj izjavi EU je pozvala na ubrzani proces članstva. Dakle, naša aplikacija je odgovor na obećanje koje je EU dala regionu za članstvo sa samita u Solunu 2003. godine, ali i direktan odgovor na poziv sa Samita u Tirani", dodao je Kurti.

Šefovi diplomatija članica EU pozvali su ranije obe strane da se uzdrže od svakog nasilja ili provokativnih akcija, a specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak u sredu će doputovati u Beograd i Prištinu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je EU spremna da pojača broj pripadnika misije EULEKS koja je zadužena za patroliranje na severu Kosova, prenoso Rojteres. Borelj kaže i da Kosovo i Srbija moraju deeskalirati tenzije u regionu.

"Znam da su obe strane voljne da deeskaliraju i pozivam ih da to učine. Moraju da se vrate dijalogu i da se uzdrže od uličnih borbi".

Na deeskalaciju poziva i KFOR na Tviteru, uz ocenu da Beograd i Priština treba da reše probleme u dijalogu.

Protest podrške u Beogradu

U Beogradu je u ponedeljak uveče, kod crkve Svetog Marka, održan protest pripadnika desničarskih organizacija. Oni su izašli na ulicu kako bi podržali Srbe sa severa Kosova, javlja Rojters.

Nosili su srpske i ruske zastave, kao i zastave "Kosovo je Srbija".

Protest pristalica desničarskih organizacija ispred crkve Svetog Marka
Protest pristalica desničarskih organizacija ispred crkve Svetog Marka

Na skupu nije bilo incidenata.

XS
SM
MD
LG