Linkovi

Bokserska federacija Kosova: Prijavljeni smo za SP, nije nam dozvoljen ulazak u Srbiju


Ljatif Demoli, generalni sekretar Bokserske federacije Kosova, pokazuje jedan od dresova, zbog kojih kosovskim. bokserima nije dozvoljen ulazak u centralnu Srbiju (Foto: VOA)
Ljatif Demoli, generalni sekretar Bokserske federacije Kosova, pokazuje jedan od dresova, zbog kojih kosovskim. bokserima nije dozvoljen ulazak u centralnu Srbiju (Foto: VOA)

Bokserska federacija Kosova demantovala je tvrdnje Nenada Borovčanina, predsednika Bokserskog saveza Srbije, da Kosovo nije prijavilo učešće na Svetskom prvenstvu koje se održava u Beogradu. Generalni sekretar kosovske federacije Ljatif Demoli za Glas Amerike kaže da reprezentaciji Kosova nije dozvoljen ulazak u Srbiju sa svojom opremom.

Brojni mediji preneli su izjavu predsednika Bokserskog saveza Srbije Nenada Borovčanina da se kosovski bokseri nisu ni prijavili za takmičenje na Svetskom prvenstvu u Beogradu. Borovčanin je odbacio i navode o zabrani ulaska kosovskih boksera u centralnu Srbiju kao pokušaje "politizovanja sporta, zloupotrebe i manipulacije".

Međutim, generalni sekretar Bokserske federacije Kosova Ljatif Demoli za Glas Amerike kaže da je Kosovo učešće na Svetskom prvenstvu u Beogradu prijavilo na vreme. Latifi je ekipi Glasa Amerike pokazao i dokumentaciju, koja - kako kaže - to i potvrđuje.

Zašto kosovski bokseri ne učestvuju na SP u Beogradu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

“Mi imamo dokaz da smo se prijavili. Prema Međunarodnoj bokserskoj federaciji (AIBA, prim. nov), 23. je bio poslednji datum da se prijavimo. Mi smo se prijavili 13. septembra i za to imamo dokaz, koji sam poslao svim novinarima. Imamo i video i sve dokaze da se ekipa sa tri boksera 13. septembra prijavila za učestvovanje na Svetskom prvenstvu. Svi znaju da smo se mi prijavili. Najinteresantnije je što prekjuče, kada je bio žreb i tehnički sastanak, gde je bilo 105 država i ime Kosova stoji tamo. Kada su prozvali sve države, bilo je prozvano i Kosovo. To znači da je bilo prijavljeno, inače ne bi bili tamo upisani”, rekao je Demoli za Glas Amerike.

Kosovo je na Svetskom prvenstvu koje se održava u Beogradu trebalo da predstavljaju tri boksera. Međutim, delegacija Kosova pokušala je u prethodna dva dana, tri puta da otputuje za Beograd, ali im to na prelazima između Kosova i Srbije, od strane srpske policije, nije dozvoljeno sa opremom, koja je imala obeležja Kosova.

“Razlog je bio što sa oznakama Kosova ne možeš da uđeš u Srbiju. Rekli su nam, ostavite opremu i možete kao civili da idete i sa pratnjom policije ako treba, da nas prate do Beograda. Mi nismo prihvatili, zato što idemo na Svetsko prvenstvo sa oznakom države Kosovo, jer smo tako primljeni u AIBA”, naveo je Demoli.

Demoli podseća da je Kosovo punopravni član Međunarodne bokserske federacije i da je proteklih godina učestvovalo na brojnim svetskim i evropskim takmičenjima.

“Mi smo u AIBA od 2013. i od 2013. godine smo učestvovali na svim evropskim i svetskim prvenstvima, samo su nam u Indiji isto zabranili sa Donjetom Sadikuom, nakon čega je Savez Indije bio kažnjen da 10 godina, ne može da organizuje prvenstvo, niti da učestvuje”.

Demoli kaže da očekuje da i Bokserski savez Srbije bude kažnjen i ističe da je ova, kako je naziva - nepravda - najviše pogodila same boksere.

“To je diskriminacija boksera koji su znojem, mukom i radom postigli nivo i pripremali se da idu da osvoje neku medalju i da osiguraju sebi život, zato što je takav zakon kod nas, ako imaš medalju, evropsku ili svetsku ili olimpijsku imaš doživotnu penziju”.

Aziz Salihu, bivši reprezentativac SFRJ u boksu (Foto: VOA)
Aziz Salihu, bivši reprezentativac SFRJ u boksu (Foto: VOA)

Bivši reprezentativac Jugoslavije i proslavljeni bokserski šampion Aziz Salihu za Glas Amerike kaže da je razočaran što Kosovo ne učestvuje na Svetskom prvenstvu u Beogradu i da je žalosno što su takmičari žrtve mešanja politike u sport.

“Ovo što se desilo, što nisu otišli, za mene je najveća greška, najveća sramota, žalosno je. Oni su jedva čekali, trenirali, radili, da idu da boksuju tamo”, rekao je Salihu.

Odgovornost za neučešće Kosova prema rečima Demolija snosi i Međunarodna bokserska federacija, od koje će tražiti naknadu troškova.

“Mi smo šest meseci bili na pripremama sa bokserima, u međunarodnim kampovima, na pripremama, dva meseca smo bili izolovani po hotelima. To su bili troškovi i naš predsednik je uzeo pare na zajam samo da bi postigli vrhovnu formu. Mi smo to trošili i sada te troškove neko treba da nam pokrije. Mi ćemo da tražim da AIBA snosi sve troškove koje smo napravili kao Savez”.

Zbog neučešća Kosova na Svetskom prvenstvu u boksu koje se održava u Beogradu, premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je da je Srbija prekršila međnarodna pravila o sportu.

„Srbija bi trebalo da pokaže snagu u bokserskom ringu, a ne na granici“, napisao je Kurti na Tviteru.

XS
SM
MD
LG