Linkovi

Kosovo punopravni član MOK-a!


Policajac ispred Grimaldi Foruma u Monaku, gde se održava 127. sednica MOK-a
Policajac ispred Grimaldi Foruma u Monaku, gde se održava 127. sednica MOK-a

Na današnjoj sednici, 104 delegata Međunarodnog olimpijskog komiteta jednoglasno ratifikovali preporuku izvršnog odbora te organizacije, srpska vlada oštro kritikovala odluku nazivajući je politizacijom globalnog sporta...

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i zvanično je primio Kosovo u punopravno članstvo, čime će njegovim sportistima biti omogućeno da učestvuju na sledećim Olimpijskim igrama, 2016. u Rio de Žaneiru.

MOK je na današnjoj sednici, kojoj su prisustvovala sva 104 delegata ratifikovao preporuku izvršnog odbora te organizacije, koji je u oktobru preporučio da Kosovo postane 205. članica.

Predsednik MOK-a Tomas Bah nazvao je tu odluku veoma važnom i poručio sportistima Kosova da počnu sa pripremama za učešće na Igrama u Riju. On je takođe rekao da je Olimpijski komitet Srbije (OKS), iako nevoljno prihvatio prijem Kosova i da nije uputio zvaničan protest.

Predsednik Olimpijskog komiteta Kosova Besim Hasani se posle glasanja u Monaku zahvalio kolegama iz Olimpijskog komiteta Srbije na prijateljstvu i poručio da je ovo početak nove ere u olimpijskom pokretu Kosova.

I dok je predsednik OKS Vlade Divac izjavio da je današnja odluka bila očekivana, i da situaciju treba posmatrati "sportskim očima", odluku MOK-a oštro su kritikovali ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar sporta, bivši vaterpolista i olimpijac - Vanja Udovičić, naglašavajući da se na taj način politizuje globalni sport.

Lider Demokratske partije Kosova i bivši premijer Hašim Tači pozdravio je odluku MOK-a i preko svog naloga na Fejsbuku saopštio da će zastavu Kosova u Riju nositi svetska i evropska prvakinja u džudou Majlinda Keljmendi.

XS
SM
MD
LG