Linkovi

Vlasti Srbije vratile karatiste Kosova sa granice


Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštila je da su karatisti iz Prištine vraćeni s administrativnog prelaza između Kosova i Srbije. To vladino telo poručuje da oni neće moći da učestvuju na predstojećem Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, pošto su članovi te delegacije pokušali da u dve grupe i dva različita termina uđu na teritoriju centralne Srbije mimo sporazuma o zvaničnim posetama.

"Uprkos našoj želji da budemo dobri domaćini svim sportistima na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, sportisti sa Kosova i Metohije neće biti deo ovog takmičenja, jer im je sport i ovoga puta bio u drugom planu", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Obe sportske delegacije vraćene su, čime je, kako se saopštava, "pokušaj predstavnika Prištine da karate borilište pretvore u političku arenu sprečen doslednom primenom Sporazuma o zvaničnim posetama".

U saopštenju se navodi da se manji deo delegacije u utorak uveče pojavio na prelazu sa obeležjima Kosova, "sa nesumljivom namerom da izazovu provokacije na ovom takmičenju".

"Veći deo delegacije je jutros pokušao da unese obeležje i opremu sa simbolima samoproglašenog 'Kosova'", dodaje se u saopštenju.

Kancelarija za KiM je navela da javnost treba da zna da prištinska strana nije na vreme podnela zahtev za dolazak i učešće delegacije, već da je to učinila sa tri dana kašnjenja.

"Važno je istaći da se predstavnici karatista sa Kosova i Metohije juče nisu pojavili na ranije zakazanom sastanku sa predsednikom Evropske karate federacije, gde je trebalo da se dogovore i pojasne detalji o načinu učešća i predstavljanja sportista iz naše južne pokrajine na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, što dovoljno govori da im je sport u drugom planu i ovoga puta", stoji u saopštenju i dodaje da su isključivo u cilju zaštite sportskog duha takmičenja i bezbednosti učesnika i građana, delegacije sa KiM vraćene sa administrativnog prelaza.

XS
SM
MD
LG