Linkovi

Unutrašnji dijalog o Kosovu i sa sportistima


ARHIVA - Učesnici događaja u organizaciji kosovskog nacionalnog Olimpijskog komiteta u Prištini 2012. godine
ARHIVA - Učesnici događaja u organizaciji kosovskog nacionalnog Olimpijskog komiteta u Prištini 2012. godine

U okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, sastanak je u četvrtak održan sa predstavnicima sporta, a kao glavno pitanje nametnulo se kako sportisti da se ponašaju u neprijatnim situacijama, na primer ako treba da izađu na podijum sa sportistima sa Kosova.

Uz upozorenje da treba biti svestan koliko mogu da budu opasne i trajne posledice za sport ukoliko se donose odluke koje nisu u skladu sa poveljom i pravilima Međunarodnog olimpijskog komiteta, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković je istakao da u raspravi oko Kosova ne smeju biti ostavljene nedorečenosti vezane za nastup sportista Srbije na međunarodnim takmičenjima, kao i pri organizaciji velikih međunarodnih sprotskih događaja u Srbiji.

Tokom današnjeg sastanka koji je, u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, održan sa sportistima, Maljković je upozorio da bi zbog nedorečenosti mogao biti ugrožen najveći sportski interes i srpskih sportista i Srbije.

"Naša odgovornost jeste da u saradnji sa državnim organima, vodeći pri tome računa o državnim interesima, uvek i u svakom momentu štitimo naše sportiste i njihovo pravo da predstavljaju našu zemlju na najvišim takmičenjima. Ni jedna odluka ne sme da ugrozi to njihovo pravo, čime bi, po mom dubokom uverenju bio ugrožen i najviši interes naše države", istakao je Maljković.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović je rekao da je Kosovo i Metohija član FIBA, ali da počinje kvalifikacije od najnižih rangova, tako da srpski sportisti neće biti u problematičnim situacijama u bliskoj budućnosti, bar kada je košarka u pitanju.

On je ocenio da treba da postoje smernice države ukoliko dođe do nekih neprijatnih situacija.

"Ako se nađu na podijumu, nisam siguran da će sići sa tog podijuma, kao što je urađeno 1995. godine, kada je Hrvatska to uradila. Da ne pričamo o posledicama koje bi mogle da se dese. To je sad pitanje koje je otvoreno i za diskusiju je, a pre svega smernice koje treba da nam da naša država i koje mi treba da poštujemo", kaže Danilović.

Predsednik Veterpolo saveza Srbije Miodrag Krivokapić je rekao da se i za sportska pitanja mora naći političko rešenje. Srpski sportisti nikada ne smeju biti kažnjeni neučestvovanjem na Olimpijskim igrama, ali moramo osigurati i da pritom nikada ne priznamo južnu pokrajinu kao nezavisnu zemlju, rekao je Krivokapić.

XS
SM
MD
LG