Linkovi

Kosovska policija na severu uhapsila još jednog Srbina zbog napada na KFOR, novi protest u Gračanici


ARHIVA - Pripadnik kosovske policije osmatra sa oklopnog vozila, dok traje protest Srba protiv zabrane ulaska vozia sa srpskim registarsim tablicama na Kosovo, na prelazu Jarinje, 21. septembra 2021.
ARHIVA - Pripadnik kosovske policije osmatra sa oklopnog vozila, dok traje protest Srba protiv zabrane ulaska vozia sa srpskim registarsim tablicama na Kosovo, na prelazu Jarinje, 21. septembra 2021.

"Nakon intenzivnog rada i istražnih radnji koje sprovodi Kosovska policija, danas u jutarnjim satima uhapšen je osumnjičeni Srbin N.O, nastanjen u Severnoj Mitrovici, poznat po nadimcima 'Nemac' i 'Rus', zbog slučaja napada i ugrožavanja lica pod međunarodnom zaštitom – KFOR", saopštila je Kosovska policija u petak putem svoje Fejsbuk stranice.

U saopštenju se dodaje da je "njegovo hapšenje i pratnja u policijsku stanicu izvršeno nakon pribavljanja dokaza da je umešan u napad na KFOR 29. maja 2023. godine, tokom kojeg je u posledicama napada i ispoljenog nasilja više desetina pripadnika KFOR-a zadobilo telesne povrede".

"Sve dalje radnje preduzimaće se u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima", dodaje se.

Iz policije navode da će “nastaviti svoju posvećenost održavanju reda i javne bezbednosti, vladavini prava i privođenju pred pravosudne organe osumnjičenih lica koja krše red i zakon".

Treći protest u Gračanici zbog Milenkovića

U Gračanici je održan treći protest zbog hapšenja Dragiše Milenkovića iz Kišnice, koga kosovsko tužilaštvo tereti za ratni zločin.

Nekoliko stotina građana je ispred policijske stanice u ovom mestu zatražilo da se prestane sa progonom i hapšenjem Srba.

"Apelujem na međunarodnu zajednicu da nam makar ovde u ovom getu obezbedi normalan život, da nam barem malo slobode obezbedi kada to nisu uspeli u gradovima, gde danas gotovo da nema nijednog Srbina. Meni se samo nameće pitanje, kako jedan narod koji je kroz istoriju branio, koji se kroz istoriju borio za Evropu, za zapad, za demokratiju, slobodu... danas u toj istoj Evropi, od tog istog zapada nema niti slobodu, ni pravdu, pa makar oni bili u getu”, rekao je predsednik Omladinskog saveta u Gračanici Dušan Borisavljević.

Treći dan protesta u Gračanici, građani traže da prestane progon i hapšenje Srba
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Okupljenima se obratio i pesnik iz Gračanice Ratko Popović.

"Tražimo mir, slobodu za svoju decu, porodice i za naše komšije sa kojima smo nekada lepo živeli, išli u iste škole, fakultete - sve je to nestalo", rekao je Popović.

Podršku građanima u Gračanici danas je pružio je i lider Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević iz Severne Mitrovice.

“Mi smo znali da demokratija i pravda nisu nimalo naklonjeni Srbima, ali ovog momenta sa sigurnošću mogu reći da posle ovih hapšenja je i poslednji ekser ukucan u kovčeg demokratije. Demokratskih rešenja kao što vidimo nema, odnosno postoje, i mi se demokratski borimo protiv toga, ali ne vidimo s druge strane nikakvu reakciju, ni dobronamerni signal koji može da se tumači kao mogućnost za opstanak ovde”, rekao je Arsenijević.

Protest koji je protekao mirno završen je šetnjom do manastira Gračanica. Tokom skupa magistralni put Priština - Gnjilane, koji prolazi kroz centar Gračanice, nije u vreme protesta bio prohodan za saobraćaj.

XS
SM
MD
LG