Linkovi

Zemlje Kvinte "veoma razočarane" zbog odluke Kosova o srpskim izborima


ARHIVA - Glasanje na parlamentarnim izborima na Kosovu.
ARHIVA - Glasanje na parlamentarnim izborima na Kosovu.

Zemlje Kvinte izrazile su u razočarenje što je vlada Kosova odbacila njihov predlog u vezi sa glasanjem kosovskih Srba na izborima u Srbiji 3. aprila, saopšteno je iz Stejt departmenta. Kosovska vlada je predlog Kvinte odbacila dan ranije.

Kako je navedeno u saopštenju, Francuska, Nemačka, Italija, Britanija i SAD proteklih meseci su intenzivno angažovane sa vladama Kosova i Srbije kako bi se pronašlo pragmatično rešenje kojim bi se građanima Kosova koji na to imaju pravo omogućilo da učestvuju na izborima u Srbiji.

„Zemlje Kvinte su svesne da Vlada Kosova ima pravo da odluči da li će omogućiti glasanje na izborima koji se odvijaju u drugoj zemlji. Dok cenimo što je Srbija spremna da radi na pronalaženju rešenja, sa velikim razočarenjem smo primili odluku Vlade Kosova da odbije konstruktivni predlog Kvinte. Takvom odlukom, Vlada Kosova nije pokazala posvećenost principu zaštite građanskih i političkih prava svih svojih građana, uključujući pripadnike manjinskih grupa“, navodi se u zajedničkom saopštenju članica Kvinte.

Takođe se konstatuje da takav stav vlade Kosova nije u skladu sa vrednostima i principima Kvinte, i da ne ide na ruku njenim evropskim aspiracijama.

„Posle ruske invazije na Ukrajinu, pozdravili smo usaglašavanje Kosova sa saopštenjima i deklaracijama koje su usvojile EU i članice Kvinte. Međutim, od Kosova se takođe očekuje da se pridržava njihovih ključnih vrednosti i odgovornosti prema regionalnoj stabilnosti, i da poštuje demokratske procese, a takođe se posveti zaštiti prava pripadnika manjinskih grupa“, dodaje se u saopštenju koje je objavio Stejt department.

SAD, Britanija, Nemačka, Francuska i Italija takođe su izrazile očekivanje od Vlade Kosova da “deluje u interesu svih svojih građana, radi na smanjenju tenzija i na konstruktivan način učestvuje u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom pod pokroviteljstvom EU”. Kako se navodi, to je ključno da bi se postigao napredak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji kojim će se, u krajnjoj instanci, “otvoriti perspektiva Kosova o ulasku u EU”.

“Ponavljamo svoj snažan apel Kosovu i Srbiji da se uzdrže od bilo kakvih poteza i retorike koja bi povećala tenzije i eventualo dovela do incidenata”, zaključuje se u saopštenju Kvinte.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa održavanjem srpskih izbora na Kosovu 3.aprila Kurti je kazao da Vlada Kosova nije odlučila da se srpski izbori ne održe na Kosovu, kao i da o tome nije bilo dogovora između Kosova i Srbije.

"Mi smo očekivali normalnu razmenu papira i njihovih zahteva, ali se to nije desilo. Evropska unija nije bila srećna činjenicom da nisam pristao da se sve zaključi unutar predložene prepiske između oficira za vezu. Ubeđen sam da sporazum treba da bude između Vlade Srbije i Vlade Kosova", rekao je Kurti.

Kurti je pozvao Srbe na Kosovu da odustanu od protesta koji je najavljen za petak u pojedinim srpskim sredinama zbog nemogućnosti održavanja srpskih izbora na Kosovu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je posle sastanka sa kosovskim Srbima rekao da je od Srbije traženo da de fakto prizna nezavisnost Kosova kako bi tamošnjim Srbima bilo omogućeno da glasaju na izborima, ali da to Srbija ne može i neće da prihvati, prenela je agencija FoNet.

Govoreći o odluci Prištine da ne dozvoli glasanje Srbiima na izborima 3. aprila, Vučić je rekao da je suština bila u formulaciji ko traži od kosovskih vlasti da se organizuju izbori pod pokroviteljstvom OEBS.

Prema njegovim rečima, Srbija je pristala da se Kosovo pita da to omogući predstavnicima OEBS, i da se oficir za vezu obrati vladi Kosova, ali da je vlada Kosova tražila samo jednu formulaciju - "Vlada Srbije traži od Vlade Kosova".

XS
SM
MD
LG