Linkovi

Rekordan broj zaraženih koronavirusom na Kosovu


Na Kosovu je od početka epidemije registrovano 21.545 pozitivnih slučajeva infekcije. (Foto: VOA Albanian)
Na Kosovu je od početka epidemije registrovano 21.545 pozitivnih slučajeva infekcije. (Foto: VOA Albanian)

Na Kosovu je u sredu registrovano 546 pozitivnih slučajeva koronavirusa, što je rekordan broj inficiranih od početka pandemije. U poslednja 24 sata preminulo je devet lica, a izlečeno je 107 osoba, saopšteno je iz Nacionalnog Instituta za javno zdravlje Kosova.

“U poslednja 24 časa od ukupno 1.626 uzoraka uzetih iz Laboratorije molekularne mikrobiologije i privatne laboratorije sa metodom RT-PCR testirano je ukupno 1.626 uzoraka od kojih je 546 pozitivnih slučajeva. U roku od 24 sata, zabeleženo je devet smrtnih slučajeva koji su pozitivni na SARS Cov-2”, navodi se u saopštenju.

Na Kosovu je od početka epidemije registrovano 21.545 pozitivnih slučajeva infekcije. Izlečeno je ukupno 15.829 osoba, a preminulo je 714 lica.

Trenutan broj aktivnih slučajeva je 5.002.

Zbog naglog povećanja broja obolelih u poslednje dve nedelje Vlada Kosova usvojila je nedavno niz dodatnih mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Nove mere koje su stupile na snagu pre tri dana, između ostalog predviđaju da nastava u svim visokoškolskim ustanovama, javnim i privatnim, mora biti organizovana na daljinu. Iz ovoga su izuzeti ispiti, praktični i laboratorijski radovi.

Studentski domovi i menze ostaju otvoreni i rade poštujući preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Na Kosovu je od početka epidemije registrovano 21.545 pozitivnih slučajeva infekcije
Na Kosovu je od početka epidemije registrovano 21.545 pozitivnih slučajeva infekcije

Zabranjeno je okupljanje više od pet ljudi na trgovima, u parkovima i ostalim javnim mestima. Ograničen je rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara, restorana i kafića u periodu od 21h do 05h iz čega je, međutim, izuzeta usluga dostave, odnosno pripreme narudžbina za poneti.

Takođe, osobe starije od 65 godina mogu da se kreću u periodu od 6 do 10 sati ujutru i od 16:00 do 19:00 naveče.

Za vikend karantin ukoliko se poveća broj novoinficiranih

Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj rekao je da će nova restriktivna ograničenja zavisiti od napretka infekcija i dodao da se kao alternativa pominje karantin za vikend.

“Zatvaranje samo za vikende je lakše jer nema škola i institucija. Ali videćemo kako će virus ići do četvrtka, odnos između izlečenih i obolelih“, rekao je Zemaj.

XS
SM
MD
LG