Linkovi

Amnesti kritikuje evropske vlade


Privremeni savetnik Amnesti Internešenela Klaudio Kordone prilikom objavljivanja izveštaja
Privremeni savetnik Amnesti Internešenela Klaudio Kordone prilikom objavljivanja izveštaja

Veliki broj evropskih vlada nije uspio da zaštiti ljudska prava, već je skrivao kršenja i suzbijao kritike, saopštila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Interenešenel.

U godišnjem izvještaju, Amnesti je kritikovao vlade, među kojima njemačku i poljsku, zašto što su pomagale Centralnoj obavještajnoj agenciji da u tajnosti prebacuje osumnjičene za terorizam do zatvora gde su bili podvrgnuti oštrom ispitivanju. Veliki broj zemalja takođe se kritikuje zbog lošeg postupanja sa imigrantima i izbeglicama.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, uključujući i Kosovo, Amnesti Internešenel je ocenio da je postignut izvestan napredak u procesuiranju ratnih zločina pred domaćim sudovima. Nastavlja se međutim diskriminacija manjinskih zajednica u Srbiji i na Kosovu, gde postoji međuetničko nasilje, navodi se u izveštaju.

Ukazuje se i na preporuke savetodavnog komiteta Saveta Evrope da pravosudni sistem treba da bude efikasniji u slučajevima diskriminacija manjina i da je potrebno preduzeti mere u borbi protiv diskriminacije Roma u različitim oblastima.

Amnesti Internešenel naglašava da su u Srbiji ugrožene žene koje se bave ljudskim pravima, a posebno one koje se bave ratnim zločinima, pravdom u tranziciji i korpucijom. U izveštaju se ukazuje i na loše uslove u zatvorima, što je prema izveštaju problem i na Kosovu.

Amnesti takođe navodi da je na Kosovu i dalje prisutna diskriminacija Roma i da je potrebno primeniti plan o integraciji Roma, Aškalija i Egipćana. Nastavlja se i međuetničko nasilje, posebno u Kosovskoj Mitrovici, navedeno je u izveštaju u kome se izveštava i o prisilnom vraćanju izbeglih iz evropskih zemalja na Kosovo.

Kada je reč o Crnoj Gori, Amnesti saopštava da je postignut izvestan napredak u procesuiranju ratnih zločina, ali da je i dalje ugrožena sloboda izražavanja i prisutna diskriminacija Roma. Amnesti takođe podseća da je Crna Gora i dalje tranzitna zemlja za žene i djevojke žrtve trgovine ljudima da je propustila da osudi odgovorne i identifikuje žrtve.

XS
SM
MD
LG