Linkovi

Eskobar: Dva dana za sporazum o smirivanju tenzija na severu Kosova


ARHIVA - Specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
ARHIVA - Specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar

Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, izjavio je da bi u naredna dva dana Kosovo i Srbija trebalo da postignu sporazum o smirivanju situacije na severu Kosova.

Hovenije i Lajčak: Potrebna hitna deeskalacija na severu Kosova

Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenije objavio je da su, u prisustvu američkog izaslasnika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i izaslanika za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, održane važne diskusije sa kosovskom stranom.

Istaknuta je potreba za hitnim smirivanjem napetosti na severnom Kosovu, uključujući održavanje izbora u kojima bi učestvovali kosovski Srbi, kao i potpuna primena Kosova i Srbije sporazuma o normalizaciji odnosa”, napisao je američki ambasador na društvenoj mreži Tviter.

O susretima se oglasio i posrednik Evropske unije u dijalogu Miroslav Lajčak koji je objavio da je o situaciji na severu Kosova razgovarao sa predsednicom Vjosom Osmani.

Istakli smo značaj pronalaženja političkog rešenja koje će omogućiti hitnu deeskalaciju i povratak normalizaciji”, napisao je Lajčak.

Evropski diplomata se, u društvu Eskobaara i Hovenijea sastao i sa predstavnicima kosovske opozicije albanske nacionalnosti.

Objasnio sa posledice aktuelne krize i štetu po međunarodni ugled Kosova. Zatražili smo da podrže političko rešenje za smirivanje napetosti”, ukazao je Lajčak.

Izaslanik za dijalog na severu Kosova razgovarao je i sa predstavnicima Srpske liste – najveće političke partije građana srpske nacionalnosti koja održava bliske veze sa u Srbiji vladajućom Srpskom naprednom strankom – čiji je donedavni predsednik bio Aleksandar Vučić.

Političko rešenje za smirivanje napetosti na severu Kosova ne može se ostvariti bez ljudi na koje se odnosi. U razgovoru sa predstavnicima Srpske liste i civilnog društva, istakli smo potrebu da kosovski Srbi učestvuju na novim izborima”, napisao je na Tviteru Miroslav Lajčak.

Taj stav Eskobar je izneo posle susreta sa kosovskim čelnicima i predstavnicima političkih partija koje je održao sa izaslanikom Evropske unije za dijalog dve strane Miroslavom Lajčakom.

Glavni zahtevi koji su stavljeni pred Srbiju i Kosovo su smirivanje napetosti, održavanje novih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu i povratak za pregovarački sto.

Odgovor Kosova i Srbije dvojica zvaničnika trebalo bi svojim pretpostavljenima da prenesu u petak, preneo je Gabrijel Eskobar.

Ne bi bilo dobro da Kosovo pošalje snažan signal da nije zainteresovano za koordinaciju sa nama i mislim da bi to bilo za žaljenje. I ovde ne mislim na Kosovo, već na premijera. Želim da budem veoma jasan – sve ovo ne vidimo kao nešto što bi moglo imati dugoročan uticaj na naše odnose. Međutim, akcije koje budu preduzete – mogle bi uticati na neki deo naših odnosa”, rekao je Eskobar, javlja albanski servis Glasa Amerike.

Eskobar je kao zbunjujuću označio odluku kosovskih vlasti da, mimo saveta američke strane da se albanski gradonačelnici ne upućuju na sever Kosova, to ipak učini u pratnji policije.

Postoje izazovi u bilateralnim odnosima, koji su povezani sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Bolne su tvrdnje da Sjedinjene Države drugačije usmeravaju odnose i posvećenost Kosovu u korist Srbije”, rekao je novinarima Eksobar.

Sa Srbijom nemamo iste odnose kao sa Kosovom. Srbija nije kandidat za članstvo u NATO-u, imamo izazove u vezi sa evropskim integracijama. Očekivali smo da će Kosovo više napredovati. Novac koji trošimo za podršku vašim institucijama, uključujući i bezbednost preko KFOR-a, znači da imamo drugačiji odnos. To ne znači da ne smatramo Srbiju odgovornom za neke stvari koje se dešavaju i vrlo jasno smo stavili do znanja da su napadi na Kfor neprihvatljivi“, rekao je američki diplomata.

Eskobar je upozorio da Rusija ima koristi od trenutne situacije – istakavši, međutim, da ta zemlja ne rukovodi događajima.

Ovo je neuspeh političkih rukovodstava obe strane da napreduju u međuetničkom pomirenju. I tačka! Raspolažemo dobrom voljom da pomognemo Srbiji i Kosovu da budu u boljem položaju. Ne nužno prijateljskim – ali da budu u mirnim i normalizovanim relacijama – približeni Evropskoj uniji", poručio je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, Kosovo i Srbija treba odmah da sprovedu dogovor postignut u Briselu i Ohridu o normalizacij odnosa.

Od Kosova se očekuje formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i do toga će doći – samo je pitanje vremena”, rekao je američki zvaničnik.

Moramo da počnemo sada. Ne razumem zašto se kasni. Kosovo treba da se definiše u skladu sa svojim vrednostima, a ne prema Srbiji. Trebalo bi da se usklade sa 700 miliona stanovnika evroatlantske zajednice. Međutim, svaki put kada razgovaramo premijerom i njegovim zamenikom, oni samo žele da razgovaraju o Srbiji“, rekao je on.

Namera SAD je da razgovaraju o većoj integraciji Kosova, istakao je Eskobar.

Dakle, formiranjem ZSO u skladu sa evropskim uslovima za zaštitu manjinskih prava, stvara se platforma na osnovu koje je evropskim partnerima moguće reći da je Kosovo ispunilo sve što je od njega traženo. I onda se može tražiti napredak za Kosovo. To se ne može učiniti – ako Kosovo ne ispuni svoj deo sporazuma”, zaključio je Eksobar, tokom brifinga sa nekim od predstavnika kosovskih medija.

Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak se od početka nedelje nalaze na još jednoj balkanskoj turneji.

Primenjujući šatl diplomatiju nastoje da utiču na smirivanje tenzija između Kosova i Srbije - strana koje više od deset godina pregovaraju o normalizaciji odnosa.

Tenzije su ponovo pojačane, nakon incidenata na severu Kosova, pošto su novoizabrani albanski gradonačelnici u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom pokušali da uđu u zgrade - pošto su položili zakletve.

U ponedeljak su se dogodili sukobi između srpskih demonstranata i KFOR-a, a u Zvečanu je povređeno 30 pripadnika te vojne misije.

Američki i evropski zvaničnici razgovarali su i tokom proteklih dana sa liderima Srbije i Kosova, a američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je obe zemlje da preduzmu mere da bi smanjile tenzije.

XS
SM
MD
LG