Linkovi

SAD osudile nasilje na Kosovu: Sve strane da odmah smanje tenzije


Pripadnici KFOR-a iz Poljske u Zvečanu (Foto: Reuters/Ognen Teofilovski)

Sjedinjene Države u utorak su osudile "neprihvatljivo" nasilje protiv pripadnika KFOR-a, policije i novinara na Kosovu.

"Pozivamo sve strane da preduzmu hitne akcije da deeskaliraju tenzije", poručio je u saopštenju američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je ponovio da je "odluka Vlade Kosova da silom obezbijedi pristup opštinskim zgradama na sjeveru Kosova dovela do snažne i nepotrebne eskalacije tenzija".

"Premijer (Aljbin) Kurti i njegova vlada trebalo bi da osiguraju da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje tranzicione dužnosti sa alternativnih lokacija van opštinskih zgrada, i povuku policijske snage iz tog područja. Predsjednik (Aleksandar) Vučić i Vlada Srbije bi trebalo da spuste bezbjednosni status oružanih snaga Srbije i pozovu Srbe na Kosovu da prestanu izazivaju KFOR i da se uzdrže od daljeg nasilja", naglasio je Blinken u saopštenju.

Takođe je istakao da bi Kosovo i Srbija trebalo odmah da se vrate dijalogu o normalizaciji odnosa, uz posredovanje Evropske unije.

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer prethodno je izjavio da se vlada Kosova nije koordinisala sa Sjedinjenim Državama o svojim potezima na severu i da je stvorila nepotrebnu krizu, narušavajući odnose sa Vašingtonom.

Istakao je da je otkazivanje učešća Kosova u vežbama "Defender Europe" prva posledica za Kosovo zbog aktuelne krize. Podsetio je i na ranije reči državnog sekretara da će to uticati na odnose Kosova i Sjedinjenih Država.

KFOR je saopštio da je u sukobima sa demonstrantima ispred opštine Zvečan u ponedeljak povređeno 30 pripadnika te misije, zbog čega je NATO odlučio da na Kosovu rasporedi dodatnih 700 vojnika.

U Zvečanu, gde su se dogodili sukobi pripadnika KFOR-a i građana, u utorak ujutro bilo je pretežno mirno, dok se u Leposaviću dogodio incident kada su maskirani ljudi napali ekipu albanskih novinara.

XS
SM
MD
LG