Linkovi

Bajdenov savetnik Džon Fajner razgovarao sa Aleksandrom Vučićem


Džon Fajner, fotografisan 22. jula 2022. godine. (Foto: AP/Ivan Valencia)
Džon Fajner, fotografisan 22. jula 2022. godine. (Foto: AP/Ivan Valencia)

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je u petak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Fajner je naglasio zabrinutost SAD zbog napete situacije na severu Kosova i pozvao sve strane da preduzmu korake s ciljem deeskalacije situacije. On je pozvao Vladu Srbije da povuče svoje oružane snage stacionirane u blizini granice i da ukine stanje povišene pripravnosti vojske, kao i da apeluje na demonstrante da ostanu mirni na severu Kosova.

Prema saopštenju Bele kuće nakon sastanka, Fajner je ponovio da SAD očekuju da se obe strane ponovo uključe u dijalog uz posredovanje Evropske unije i da u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji koji je postignut u Briselu i Ohridu ranije ove godine.

KFOR o mogućnostima da rasporedi ljude na raskrsnicama u Zvečanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Džon Fajner je, dan ranije, razgovarao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i pozvao Kosovo da "omogući novoizabranim gradonačelnicima da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija, kao i da povuku policiju iz opštinskih zgrada", saopšteno je iz Bele kuće.

Takođe je pozdravio "spremnost Kurtija da radi na stvaranju uslova za nove izbore", navodi se u saopštenju koje je prenela agencija Rojters.

Tenzije u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom povišene su od prošlog petka kada su novoizabrani albanski predsednici opština pokušali da uđu u zgrade, nakon što su položili zakletvu.

U ponedeljak je došlo i do sukoba između srpskih demonstranata i KFOR-a, a u Zvečanu je povređeno 30 pripadnika te vojne misije.

Američki i evropski zvaničnici razgovarali su u proteklim danima sa liderima Srbije i Kosova, a američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je obe zemlje da preduzmu mere da bi smanjile tenzije.

XS
SM
MD
LG