Linkovi

Blinken pozvao Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne korake ka deeskalaciji


Državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za novinare posle sastanaka šefova diplomatija NATO u Oslu, 1. juna 2023. (Foto: AP Sergei Grits)
Državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za novinare posle sastanaka šefova diplomatija NATO u Oslu, 1. juna 2023. (Foto: AP Sergei Grits)

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Kosovo i Srbiju da preduzmu mere da bi smanjile tenzije, upozoravajući da trenutna situacija ometa proces evroatlantskih integracija obe zemlje.

"Pozivamo vlade Kosova i Srbije da preduzmu hitne korake ka deeskalaciji tenzija i da obnove napore da primenjuju sporazume o normalizaciji postignute pod pokroviteljstvom Evropske unije. Podržavamo proces evroatlantskih integracija Kosova i Srbije, ali trenutna eskalacija otežava - umesto da pomaže - pokušajima da se ide u tom smeru", izjavio je Blinken na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a u Oslu.

Šef diplomatije SAD takođe je izjavio da su mnogi saveznici izrazili zabrinutost zbog tenzija na severu Kosova, i snažno osudili nedavne napade na pripadnike KFOR-a. Do tenzija je došlo kada su albanski gradonačelnici pokušali da stupe na dužnost u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova posle izbora u aprilu, na kojima su Srbi odbili da učestvuju.

"Eskalacija i preduzete akcije pomeraju i Kosovo i Srbiju u pogrešnom smeru, jer odgovor koji mi očekujemo je deeskalacija, izbegavanje svih unilateralnih poteza i povratak procesu normalizacije koji predvodi EU", rekao je Blinken, dodajući da je obećanje evroatlantskih integracija - motivacija za građane obe zemlje.

"Ako bila koja država preduzme korake koji je udaljavaju od tog cilja, to ne služi interesima njihovih građana. Jasno smo izrazili zabrinutost zbog nekih od nedavnih postupaka, to smo direktno rekli uključenim liderima, uključujući premijera Kurtija, i očekujemo od obojice lidera da se ponašaju odgovorno", naveo je Entoni Blinken na konferenciji za novinare u Oslu.

Sjedinjene Države su u utorak osudile "neprihvatljivo" nasilje protiv pripadnika KFOR-a, policije i novinara na Kosovu, a u svom saopštenju državni sekretar Blinken pozvao je obe strane da preduzmu hitne korake da smanje tenzije.

Blinken je, tada, ponovio da je "odluka Vlade Kosova da silom obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu Kosova dovela do snažne i nepotrebne eskalacije tenzija".

Državni sekretar poručio je da bi kosovski premijer Aljbin Kurti i njegova vlada trebalo da osiguraju da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i povuku policijske snage iz tog područja, a da predsednik Vučić i vlada Srbije spuste bezbednosni status oružanih snaga Srbije i pozovu Srbe na Kosovu da prestanu da provociraju KFOR i uzdrže se od daljeg nasilja.

Takođe je istakao da bi Kosovo i Srbija trebalo odmah da se vrate dijalogu o normalizaciji odnosa, uz posredovanje Evropske unije.

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer prethodno je izjavio da se vlada Kosova nije koordinisala sa Sjedinjenim Državama o svojim potezima na severu i da je stvorila nepotrebnu krizu, narušavajući odnose sa Vašingtonom.

Istakao je da je otkazivanje učešća Kosova u vežbama "Defender Europe" prva posledica za Kosovo zbog aktuelne krize.

XS
SM
MD
LG