Linkovi

Hovenijer: Amerika želi napredak, rešavanje izbora na severu stvar je kosovskih vlasti


Džefri Hovenijer, američki ambasador na Kosovu

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da zahtevi SAD-a prema Vladi Kosova nemaju veze sa pritiscima.

Ukazao je da Ameriku zanima jedino napredak i ustvrdio da je na kosovskim vlastima način na koji će rešiti održavanje izbora na severu zemlje, izvestio je Radio slobodna Evropa.

Američki ambasador: Razgovara se o slučaju dozvole za MTS

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer upozorio je Kosovo da treba da bude oprezno kada je u pitanju oduzimanje licenci za rad, te rekao da su u toku razgovori oko rešenja situacije sa dozvolom srpskom telekomunikacionom operateru MTS.

MTS d.o.o. je kompanija osnovana na osnovu Briselskog sporazuma o telekomunikacijama u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Vlada Kosova je početkom avgusta donela odluku da ukine licencu za nekoliko kompanija sa, kako je obrazloženo, protivustavnim dokumentima za registraciju, među kojima je i MTS, ćerka firma Telekoma Srbije. Kao razlog za MTS naveden je propust u dokumentaciji, odnosno da pasoš jednog od odgovornih lica nije skladu sa kosovskim propisima.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) kakav je stav američke ambasade oko odluke Vlade Kosova da srpskom telekomunikacionom operateru MTS oduzme dozvolu za rad, Hovenijer je na konferenciji za novinare 16. avgusta rekao da se radi o, kako je ukazao, veoma osetljivom pitanju.

"U slučaju bilo kog biznisa, čija licenca može da se oduzme, ohrabrujemo Vladu da preduzma takve radnje sa oprezom…Velika je stvar kada oduzmete licencu za rad", rekao je Hovenijer.

"Pozivamo Vladu (Kosova) da bude veoma, veoma oprezna u akcijama koje preduzima", rekao je on.

Ambasador Hovenijer je dodao da je razumno što Vlada Kosova očekuje da preduzeća koja posluju na Kosovu poštuju i zakone Kosova, ali da nije razumno da povlači korake bez koordinacije.

"Međunarodna zajednica očekuje od Vlade da koordiniše sa nama, oko načina sprovođenja zakonskih odredbi, oko nečega što je osetljivo, kao što je poslovanje preduzeća čiji su temelji proizašli iz sporazuma (u okviru dijaloga), uz posredovanje EU", rekao je Hovenijer.

On je rekao da su u toku razgovori sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i Vlade Kosova oko toga kako da se reši ova situacija.

"Ne želim da prejudiciram ishod ovog (razgovora), i ne želim da trošim vreme na pojedinosti, osim da kažem da smo podržali i podržavamo inicijativu specijalnog predstavnika EU, koji ima odgovornost da obezbedi punu usklađenost sa svim briselskim sporazumima", rekao je on.

"Pitanje kako će se održati izbori na severu je unutrašnje pitanje za Kosovo. Bilo da se to radi ostavkom gradonačelnika opština, ili kroz proces u kojem birači glasaju za smenu aktuelnih gradonačelnika (peticijom)...nas samo zanima da vidimo napredak", rekao je Hovenijer 16. avgusta tokom razgovora sa novinarima u Prištini.

Pripadnici srpske zajednice u Zvečanu, Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Leposaviću, su bojkotovali aprilske izbore i ne prihvataju albanske gradonačelnike, koji su krajem maja uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade.

'Pomešani' odnosi oko nekih pitanja

Hovenijer je napomenuo i da je bilo nesuglasica sa Vladom premijera Aljbina Kurtija o, kako ih je naznačio, nekim konkretnim pitanjima. Precizirao je da se radi o odluci Vlade da, uz pratnju policije, uvede albanske gradonačelnike u opštinske zgrade na severu. Zbog toga su, kako je rekao, odnosi Kosova i SAD bili "pomešani".

"Poštujem pravo premijera da odlučuje i određuje šta smatra da je najbolje za njegovu zemlju. On je demokratski izabran premijer jedne demokratske države", rekao je Hovenijer.

Međutim, kako je dodao, SAD daju savete i sugestije kako bi se izbegle tenzije i problemi koji ometaju rad oko primene Ohridskog sporazuma, kojim bi trebala da se postigne normalizacija odnosa između Kosova i Srbije.

"Ponekad postoje posledice po njega, kada ne postoji nivo koordinacije ili saradnje, ili kada se naši saveti ne uzimaju u obzir ili se ne postupa prema njima", rekao je ambasador.

Naglasio je i da ne bi trebaloi da postoje sumnje da su Sjedinjene Države snažno i dugoročno posvećene narodu Kosova.

"Zato tražimo od Kosova da odmah primeni Ohridski sporazum. Da krenemo brzo, smišljeno, da unapredimo pregovore o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom", naznačio je Hovenijer.

Puna primena Ohridskog sporazuma, sa obe strane

U tom kontekstu, ambasador Hovenijer je rekao da se Sjedinjene Države zalažu za proces deeskalacije, odnosno za održavanje izbora u četiri opštine na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

"Zabrinuti smo zbog situacije na severu Kosova i zatražili smo od Vlade da preduzme mere. Takođe smo zatražili od Vlade Srbije da preduzme mere za postizanje deeskalacije na severu Kosova. Želimo da izbegnemo nemire, pretnje nasiljem i druge stvari koje ometaju naše mogućnosti da radimo sa stranama sa fokusom na strateške ciljeve, a to je puna primena Ohridskog sporazuma, sa obe strane", rekao je američki ambasador u Prištini.

U međuvremenu je Kosovo postiglo dogovor sa Evropskom unijom (EU) o deeskalaciji na severu, u okviru kog je predviđeno postepeno povlačenje policije Kosova iz i okolo opštinskih zgrada te organizovanje novih izbora.

Do sada je, na osnovu odluke Vlade Kosova, povučeno oko 50 odsto policajaca, dok je u toku izrada administrativnog uputstva na osnovu kog će biti moguće raspisivanje vanrednih izbora u opštinama na severu.

Ambasador SAD Hovenijer je podsetio da se Kosovo obavezalo da će ispuniti dogovor sa EU, te da SAD pozdravljaju takvu odluku i vide je kao pozitivan korak ka deeskalaciji.

"Bez napretka u dijalogu (sa Srbijom) uz posredovanje EU, Kosovo neće moći da postane članica EU, Kosovo neće moći da napreduje ka učlanjenju u Partnerstvo za mir", rekao je Hovenijer.

Ocenio je da su zahtevi SAD i drugih partnera legitimni, imajući u vidu podršku koju daju Kosovu, te dodao da je jedan od najvećih strateških ciljeva da Kosovo, kako je naznačio, zauzme svoje mesto u evropskim i evroatlantskim strukturama.

O zabrani uvoza robe iz Srbije

Govoreći o odluci Vlade Kosova da zabrani uvoz robe poreklom iz Srbije, američki ambasador Hovenijer je podvukao da Vašington podržava slobodu protoka robe i ljudi.

"Pošto Kosovo i Srbija teže evropskim integracijama, obe zemlje treba da preduzmu mere za promovisanje većeg prekograničnog protoka robe, a ne da preduzimaju korake koji ometaju kretanje", rekao je Hovenijer.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države zabranu uvoza srpske robe tretiraju kao ozbiljno pitanje, koje, kako je rekao, izgleda utiče i na uvoz lekova i drugog medicinskog materijala iz Srbije.

Naveo je da su se do sada, kako je on razumeo, lekovi i drugi medicinski materijal uvozili iz Srbije. Inače, zdravstvene institucije u srpskim sredinama na Kosovu rade u sistemu Srbije.

Vlada Kosova je 14. jula zabranila ulazak kamiona sa srpskim registarskim oznakama i uvoz robe poreklom iz Srbije zbog "bezbednosnih" razloga. Potom je odluka preinačena, odnosno na snazi je ostala samo ona oko zabrane uvoza srpske robe.

U međuvremenu je ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić za Radio Slobodna Evropa rekao da se "ubrzo" očekuje povlačenje ove odluke ali da Kosovo očekuje i da Evropska unija ukine kaznene mere prema Prištini.

Upitan o izjavi ministra Rašića - Hovenijer je rekao da SAD nastavljaju da ohrabruju Vladu Kosova da preduzme mere za promovisanje slobodnog kretanja robe,.

"Bez obzira na to da li EU preduzima korake ili ne. Savetovaću da se delovanje Vlade Kosova po ovom pitanju ne povezuje sa očekivanjima šta će EU uraditi ili ne oko onog što kvalifikuje kao privremene i mere", rekao je američki ambasador na Kosovu.

Međunarodna zajednica je zbog tenzija na severu Kosova odgovornost prebacila na Prištinu i vršila pritisak da povuče korake ka deeskalaciji, dok je EU uvela i takozvane kaznene mere. Neke od mera su suspenzija rada svih radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te suspenzija poziva za učešće Kosova na sastancima na visokom nivou.

Govoreći o pravima koje nevećinske zajednice na Kosovu uživaju, Hovenijer je naveo kako je za SAD prioritet ono što piše u Ustavu i Deklaraciji o nezavisnosti. Podsetio je da je Kosovo multietnička država u kojoj je, kako je rekao, neophodno obezbediti zaštitu zajednica.

"Verujem da neke zajednica nisu srećne. Smatraju da nemaju pravnu zaštitu, a ponekad čak ni poštovanje koje traže od društva ili čak od Vlade. Deo našeg dijaloga sa Vladom i organizacijama civilnog društva je o tome kako možemo pomoći Kosovu da bude uspešnije oko integracije svih građani, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, da osete da je ovo njihov dom, gde se prema njima postupa sa dostojanstvom i poštovanjem. Ostvaren je napredak u mnogim oblastima, ali mislim da ima još mnogo posla da se uradi", rekao je američki ambasador.

'O'Brajen mnogo toga zna o Kosovu i Srbiji'

Ambasador Hovenijer govorio je i o nominaciji Džejmsa O'Brajena na mesto pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja. Najpre je rekao da nije praksa da to pitanje komentariše dok se ne dobije potvrda američkog Senata, dodajući da se nada da će O'Brajen biti izabran na ovu funkciju kako bi, kako je naznačio, unapredio strateške ciljeve SAD na Kosovu.

"Sve što mogu da kažem je da predsednik Bajden veruje da je nominovao nekoga ko je veoma kvalifikovan za tu funkciju. Imao sam zadovoljstvo da radim sa gospodinom O'Brajenom na regionalnim pitanjima u prošlosti. Puno zna o regionu, a takođe ima iskustva oko Kosova i Srbije", rekao je Hovenijer.

O'Brajen je bio deo američke delegacije tokom pregovora u Rambujeu između Kosova i Srbije 1999. godine. Takođe je u dve američke administracije bio specijalni predsednički izaslanik. Bio je viši savetnik bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt.

XS
SM
MD
LG