Linkovi

Stoltenberg i Vučić u Briselu: Sukobi neprihvatljivi, smirivati tenzije, Srbija partner NATO


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom (Foto: NATO)

"Važno je smanjiti tenzije. Pozivam obe strane da se uzdrže od raspirivanja napetosti i zapaljive retorike", poručio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u sedištu te vojno-polititičke organizacije.

Stoltenberg se založio za ponovno pokretanje dijaloga Kosova i Srbije.

"Srbija je dugotrajni partner NATO i nadamo se da će se uključiti u ovaj dijalog na konstruktivan način", rekao je on nakon razgovora sa predsednikom Srbije o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

U zajedničkom obraćanju novinarima Stoltenberg je istakao da su napadi na vojnike mirovne misije NATO na Kosovu (KFOR) neprihvatljivi, kao i sukobi koji za posledicu imaju povređene ljude.

"KFOR će nastaviti da obezbeđuje mir", istakao je Stoltenberg.

Vučić: Ne želimo prebacivanje krivice

Predsednik Srbije je u obraćanju naznačio da je veoma zabrinut zbog, kako je naznačio, situacije na Kosovu i Metohiji - ne samo na severu.

"Ne želimo da se bavimo prebacivanjem krivice, ovo postaje sve opasnije svakim danom", kazao je Vučić i dodao da je razlog za sve što se desilo na severu Kosova "loš pristup prištinskih vlasti", pošto su "želeli da isključe srpske vlasti".

Vučić je rekao da vlasti u Prištini "hapse srpske građane" gde god da se nalaze.

"Do sad smo imali veoma profesionalni odnos sa snagama KFOR-a na Kosovu. Nadam se da ćemo tako i nastaviti i da će vaša misija", kazao je Vučić i dodao da se nada da će se sve ostvariti po Rezoluciji 1244.

"Još jednom vas molim da obezbedite sigurnost za sve Srbe na Kosovu", kazao je Vučić Stoltenbergu i dodao da "na sreću" ni jedan Albanac nije ozbijnije povređen u sukobima, te da želi da održi "dobre odnose koji su bazirani na odgovornosti i poverenju".

Lajčak i Vučić o deeskalaciji i normalizaciji

Uoči razgovora Stoltenberga i Vučića u Briselu je održan i sastanak posrednika u dijalogu Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i predsednika Srbije.

Tema su, kako je objavio evropski diplomata, bili deeskalacija i normalizacija.

Održao svrsishodan sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nakon susreta glavnih pregovarača. Saglasili smo se o značaju hitnog preduzimanja koraka za deeskalaciju stanja na severu Kosova i brzom napretku normalizacije odnosa”, napisao je Lajčak na društvenoj mreži Tviter.

Aleksandar Vučić saopštio je da je sa predstavnikom Evropske unije razgovarao o poslednjoj rundi tehničkih razgovora Beograda i Prištine i o načinima za smirivanje napetosti na terenu.

"Srbija nastavlja da insistira na konkretnim koracima u cilju zaštite života Srba na Kosovu i Metohiji, kao i na primeni do sada postignutih sporazuma", napisao je Vučić na Instagramu.

U Briselu su se sastali i glavni pregovarači Srbije i Kosova, Petar Petković i Besnik Bisljimi, koji su odvojeno razgovarali sa Lajčakom, ali nije bilo sastanka dve delegacije.

Lajčak je na Tviteru napisao da je sa Bisljimijem i Petkovićem razgovarao "dugoj listi" tema u vezi sa dijalogom, počevši od implementacije sporazuma postignutog 27. februara i deeskalaciji na severu Kosova.

"Diskusije će se nastaviti u narednom periodu", napisao je Lajčak.

Ovo je bio prvi susret u Briselu otkako je kosovska vlada pristala na korak ka deeskalaciji, odnosno objavila da će povući četvrtinu od ukupnog broja policajaca iz opštinskih zgrada na severu Kosova.

Podsetimo, lokalni Srbi u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću protestovali su zbog prisustva policije u opštinskim zgradama, koja je asistirala novoizabranim gradonačelnicima iz kosovskih partija DPK i Samoopredeljenje da dođu na posao.

Srbi u četiri većinske srpske opštine bojkotovali su lokalne izbore u aprilu koje je vlada Kosova raspisala pošto su u novembru 2022. srpski predstavnici napustili institucije na severu.

Predstavnici SAD i EU traže održavanje novih izbora na severu Kosova, uz učešće Srba.

XS
SM
MD
LG