Linkovi

Novi američki ambasador počeo mandat na Kosovu


Prvi dan mandata novog američkog ambasadora na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Prvi dan mandata novog američkog ambasadora na Kosovu

Američki diplomata Džef Hovenijer zvanično je započeo dužnost ambasadora Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu. Nakon susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani novi američki ambasador je rekao da se pred Kosovom nalazi još dosta posla i da je budućnost u rukama lokalnih lidera.

Nakon što je kosovskoj predsednici predao akreditivna pisma Hovenijer je poručio da je Kosovo uspelo da se afirmiše na svetskoj sceni kao uspešna demokratska i multietnička zemlja. Istakao je da će Vašington nastaviti da pruža podršku Kosovu u raznim oblastima.

Zadovoljan sam ulogom koju su SAD imale u podršci Kosovu. Ima još mnogo posla koji treba da se uradi, kao što ima u svakoj zemlji, ponosan sam i uzbuđen zbog prilike da učestvujem u ovom procesu da radimo zajedno. SAD su stabilan partner Kosova. Radićemo sa vama, vladom, ljudima na unapređenju naših prioriteta“, rekao je Hovenijer.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani navela je da su odnosi Kosova i Sjedinjenih Američkih Država izuzetno bliski i da dele zajedničke vrednosti.

Naša zemlja, Kosovo, veruje i zastupa vrednosti koje zastupaju Sjedinjene Države. Naša dva naroda veruju u demokratske slobode i odlučni smo da ih uvek štitimo, pošto smo ih dobili uz mnogo truda i odricanja“, rekla je Osmani.

Nakon konferencije za novinare ambasador SAD Hovenijer položio je venac na spomenik bivšem predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi.

"Želeo sam da ovo uradim prvog dana mandata kao ambasador SAD na Kosovu iz poštovanja prema predsedniku Rugovi i onome što je on predstavljao. Imao sam čast da ga upoznam tokom procesa u Rambujeu", rekao je američki ambasador.

Novi američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer ranije je bio i deo tima specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova. Na Kosovo je stigao u nedelju, a mandat mu traje tri godine.

XS
SM
MD
LG