Linkovi

Kosovski premijer vakcinisan protiv koronavirusa


Vakcinisan kosovski premijer
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Vakcinisan kosovski premijer

Premijer Kosova Aljbin Kurti vakcinisao se protiv Kovida 19 u danu kada je na Kosovu zvanično počela vakcinacija protiv te bolesti.

Po preporuci lekara, sačekao je 15 minuta zbog eventualnih reakcija, nakon čega se obratio novinarima i najavio početak vakcinacije na Kosovu, rekavši da se prvi vakciniše ne da bi iskoristio privilegiju što je premijer, nego da bi ohrabrio sve građane da se vakcinišu.

Svojim primerom danas ovde u sali “1. oktobar” želim da sve građane ohrabrim da se vakcinišu i da otklone dileme u vezi koristi od vakcine. Dakle, vakcine su neophodne, vakcinacija je neophodna, jer se suočavamo sa jako teškom pandemijom, a konačno rešenje pandemije je vakcinacija stanovništva”, rekao je Kurti.

Prvi kontigent sa 24.000 doza vakcina protov koronavirusa, kompanije AstraZeneka na Kosovo je stigao sinoć iz programa Kovaks Svetske zdravstvene organizacije. Očekuje se da će u okviru tog programa Kosovo dobiti ukupno 100.800 doza vakcina AstraZeneka.

Kako prenose pojedini prištinski mediji, od 24.000 doza vakcine, 13.000 je namenjeno za zdravstveno osoblje, a 11.000 za starije građane od 80 godina i za one sa hroničnim bolestima.

Kosovo u poslednje vreme beleži rast novih slučajeva koronavirusa. Broj aktivnih slučajeva trenutno je 13.593, a od početka epidemije na Kosovu je koronavirus potvrđen kod 88.755 osoba.

XS
SM
MD
LG