Linkovi

Ponovo više od 400 zaraženih, Beograd "epidemiološka bomba"


Zaposleni u laboratoriji za analizu uzoraka na Kovid 19 "Vatreno oko"
Zaposleni u laboratoriji za analizu uzoraka na Kovid 19 "Vatreno oko"

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, u protekla 24 sata registrovano 411 pozitivnih na koronavirus, na 9.349 testiranih. Ukupno je više od 23 hiljade zaraženih, navodi se na sajtu covid19.rs

Umrlo je još osam osoba, ukupno od početka pandemije 526.

Broj pacijenata na respiratoru je, prema zvaničnim podacima, smanjen na 170, dok su u bolnici 4.544 osobe.

U nekoliko gradova u Srbiji, uključujući Beograd, na snazi je vanredna situacija, a na terirotiji cele zemlje na snazi su mere protiv širenja virusa.

Epidemiolog i član Kriznog štab Predrag Kon ocenio je za RTS da "se stabilizovala krivulja, ali da se hoda po ivici, posebno u Beogradu"

"Beograd je prava epidemiološka bomba jer ima mnogo mesta gde virus može da se prenosi. Zato apelujem na poštovanje mera s jedne strane, a sa druge uključivanje svih organa inspekcijskih, komunalne policije, svih koji kontrolišu da li se mere sprovode. Da nema slučajno produženog boravka u lokalima, kafićima, što se vidi, što ima dojava i prijava", kazao je Kon.

On je posebno apelovao da se kontrola sprovede tokom vikenda za koji je rekao da je "nekada rešavan policijskim časom, a da sada toga nema", već je sve na savesti građana.

Kon je prokomentarisao i otvoreno pismo više od 2.000 lekara u Srbiji koji traže smenu Kriznog štaba jer tvrde da je svojim odlukama doveo do zdravstvene katastrofe i da nije saopštavao tačne podatke.

Član Kriznog štaba je rekao da "mnoge kolege sa tog spiska poštuje" i da je otvoren za razgovor, ali da će svoje mesto u Kriznom štabu ustupiti ako ga razreši država.

Kon je rekao da deset epidemiologa, virusologa, infektologa i imunologa iz Kriznog štaba odbacuje kolektivnu odgovornost za nepridržavanje propisanih mera - koja se navodi u pismu.

"Tu odgovornost nose razni organizatori raznih skupova – utakmica, predizbornih, izbornih, postizbornih. Mere su bile na snazi i bila je razlika samo u tome koliko je bilo zabrana, ali mere su bile na snazi sve vreme", kaže Kon.

XS
SM
MD
LG