Linkovi

U Srbiji 114 novih slučajeva zaraze, drugi talas "izvestan, ali slabiji"


Posetioci beogradskih kafića selektivno nose zaštitne maske
Posetioci beogradskih kafića selektivno nose zaštitne maske

U Srbiji je u proteklom danu registrovano 114 novo obolelih od koronavirusa, pa je ukupan broj povećan na 10.610. Preminule su još dve osobe, a ukupno je od početka pandemije umrlo 230 ljudi.

Na bolničkom lečenju je 764 pacijenta, a izlečeno je 4713 građana.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je za TV Prva da je drugi talas virusa izvestan, ali da ne treba paničiti jer se prvi, najjači udar prebrodio.

"Može da dođe do manjih fluktuacija, nijedan pad nije linearan, ali se ne očekuje porast u narednom periodu. Uspeli smo da prebrodimo prvi, najjači udar, čak i da dođe do drugog talasa nikada više ne može da bude jak kao što je bio prvi", rekla Kisić.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović ocenila je za RTS da je epidemiološka situacija u Srbiji veoma dobra, ali da ne treba zaboraviti mere i preporuke.

Ona je rekla i da je počela provera kolektivnog imuniteta i da to istraživanje protiče veoma uspešno.

"Veliki broj porodica je zainteresovan da se odazove pozivu. Upravo ovim istraživanjem ćemo saznati koliki smo kolektivni imunitet stekli tokom epidemije", navela je Jovanović.

U Vranju obolelo 54 radnika jedne fabrike

U Vranju je održana hitna sednica gradskog kriznog štaba, kojoj prisustvuje i ministar rada Zoran Đorđević, zbog 54 nova slučaja obolelih od koronavirusa.

U Zavodu za javno zdravlje nisu zvanično komentarisali podatke, ali Fonet nezvnaično saznaje da su oboleli radnici jedne privatne fabrike nameštaja u Vranju.

XS
SM
MD
LG