Linkovi

U Srbiji više od stotinu zaraženih, zabrana ulaska u EU do kraja meseca


Testiranje građana na Institutu Torlak
Testiranje građana na Institutu Torlak

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 102 novo otkrivena slučaja zaraženih koronavirusom, objavljeno je na sajtu covid19.rs

Preminula je još jedna osoba, ukupno od početka pandemije 736. Na respiratorima su 23 pacijenta, a na bolničkom lečenju njih 341.

U školama u Srbiji registrovano je 52 zaražene dece i 20 odraslih na oko 850 hiljada učenika, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević i ocenio da je to "dobar rezultat".

Ministar prosvete je za TV Pink precizirao da je u Beogradu od koronavirusa obolelo 16 učenika, od kojih su dvoje u istoj školi "20. oktobar". U srednjim školama je ukupno 25 zaraženih učenika.

Šarčević kaže da deca koja su pozitivna pohađaju onlajn nastavu.

Kazne za nepoštovanje pojačanog nadzora, zabrana putovanja u EU

Građani Srbije i dalje neće moći da putuju u zemlje EU, barem do kraja ovog meseca kada će lista ponovo biti revidirana, prenosi RTS informacije iz Saveta EU u Briselu.

Kako se navodi, ova lista EU ima snagu preporuke, što znači da svaka članica može da odluči za sebe da li će pustiti građane neke države ili ne.

Građani Srbije mogu sa negativnim testom da uđu u Hrvatsku, a portal Nova.rs prenosi da do 30. septembra državljanima Srbije neće biti omogućen ulazak u Grčku.

Kada je reč o merama za one koji se iz inostranstva vraćaju u Srbiju, pojačan nadzor koji je najavio Krizni štab podrazumevaće da se građani jave nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, a moguće su i kazne ako se ta mera ne bude poštovala, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

On je za list Danas rekao da treba da se nađe način da se povratnici prijave, a da to ne bude veliko opterećenje za zdravstveni sistem i da će biti moguće i elektronsko prijavljivanje, pozivanje kol centar ili odlazak u kovid ambulantu - što je rekao da treba izbeći koliko god je moguće jer se očekuje veliki broj povratnika - oko 50 hiljada nedeljno.

Da li pojačan nadzor nad povratnicima iz inostranstva može da smanji očekivani porast obolelih u Srbiji?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Kon je za Blic rekao da će "svakako biti kažnjavanja za one koji ne poštuju mere pojačanog nadzora" i uporedio to sa kažnjavanjem za druge prekršaje.

"Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje i kazne koje se sprovode ako neko dovodi drugo lice u opasnost. Inspektori su ti koji će procenjivati kako i na koji način će biti ljudi kažnjavani, a ova mera nije napravljena da se ne sprovodi i da i ne sme se ignorisati, jer će postojati kazne".

Kazne za fizička lica koja ne poštuju mere su, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, najmanje 50 hiljada, a najviše 150 hiljada dinara.

XS
SM
MD
LG