Linkovi

Broj obolelih od koronavirusa širom sveta premašio 2,2 miliona


Testiranje na koronavirus u Londonu u Velikoj Britaniji (Foto: Reuters/Toby Melville)
Testiranje na koronavirus u Londonu u Velikoj Britaniji (Foto: Reuters/Toby Melville)

Više od 2,2 miliona ljudi širom sveta obolelo je od koronavirusa, dok ih je više od 150.000 preminulo, objavio je američki univerzitet Džons Hopkins.

Uprkos tome što deluje da broj potvrđenih slučajeva na afričkom kontinentu opada – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da podaci tog tipa mogu da zavaraju.

“Protekle nedelje zabeležno je povećanje broja obolelih as 51 odsto, dok je smrtnost bila veća za 60 odsto”, izjavio je Tedros Gebrejesus, čelnik SZO.

Imajući u vidu probleme koji prate nabavku testova – vrlo je verovatno da je broj obolelih mnogo veći nego što je registrovano”, rekao je Gebrejesus.

Vašington je u petak odbacio navode da Sjedinjene Države ne raspolažu dovoljnim brojem testova – saopštivši da nastavljaju sa razvijanjem planova o postepenom otvaranju privrede. Istaknuto je, pritom, da su bezbednost i zdravlje građana najznačajniji.

Majk Pens, američki potpredsednik i čelnik državnog tima za borbu protiv koronavirusa, izjavio je da je veruje da će dovoljan broj testova omogućiti zemlji da pređe u prvu fazu otvaranja – kada države budu procenile da je vreme za to.

Prema smernicama Bele kuće – prva faza podrazumeva da bi sa radom mogle otpočeti pojedine poslovne grane, među kojima je otvaranje restorana i teretana.

Pojedini medicinski stručnjaci sumnjičavi su u vezi sa predlogom o ublažavanju uvedenih restrikcija čija je svrha suzbijanje pandemije koronavirusa – navodeći da bi to moglo doprineti širenju infekcije.

Sjedinjene Države prijavile su gotovo 700 hiljada slučajeva koronavirusa, kao i da je najmanje 36 hiljada preminulo od posledica te bolesti – što je najviše od svih država sveta pogođenih pandemijom. Infekcija se u nejednakom obimu širi duž zemlje – pogađajući žešće gustije naseljena područja poput države Njujork i gradova Njujork i Nju Džerzi.

XS
SM
MD
LG