Linkovi

U Srbiji još 65 umrlih od kovida, lekari upozoravaju da je stigao i delta plus soj


Na respiratorima je trenutno 270 pacijenata, prema zvaničnim podacima
Na respiratorima je trenutno 270 pacijenata, prema zvaničnim podacima

U Srbiji je preminulo još 65 osoba od posledica koronavirusa, pokazuju zvanični podaci. Registrovana su još 4.804 novozaražena na 16.931 testirani uzorak. U bolnicama je 6.698 pacijenata, a životno su ugrožena 272.

Zbog nepovoljne epidemijske situacije, Krizni štab je odlučio da produži jesenji raspust u školama i da kovid propusnice važe od 20h, umesto od 22h, u ugostiteljskim objektima i kockarnicama. Vlast tvrdi da se od uvođenja kovid propusnica više ljudi vakcinisalo prvom dozom vakcine, ali podaci ne govore u prilog tome.

Upravnik vojne kovid bolnice na Karaburmi, lekar Ivo Udovičić, rekao je za RTS da je novi soj koronavirusa - delta plus - verovatno stigao u Srbiju i da je to zabrinjavajuće, jer je reč o još zaraznijem soju virusa.

Govoreći o pacijenatima u bolnici Karaburma, Udovičić kaže da 70 odsto njih zahteva dodatnu kiseoničku terapiju, a da je više od 70 odsto pacijenata nevakcinisano. Dva pacijenta, koja su na intenzivnoj nezi, stara su 31 i 37 godina.

Udovičić kaže da podaci pokazuju da su se svi pacijenti koji su izašli iz bolnice vakcinisali.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je ukupno dato 3.167.796 prvih doza vakcine, 3.013.629 drugih doza i 1.018.820 trećih.

Ljubivoje Ršumović u bolnici

Dečji pesnik Ljubivoje Ršumović nalazi se u bolnici, napisala je na svom Fejsbuk profilu pesnikinja Mirjana Bulatović, prenosi Fonet.

Bulatović je napisala da su razmenili nekoliko poruka, kao i da je Ršumović hospitalizovan zbog korone. Prema njenim rečima on je vakcinisan i oseća se dobro.

Bulatović je prenela poruku Ljubivoja Ršumovića:

"Hvala svima koji brinu – da mi koronu s glave skinu. Hvala i onima koji brinu da mi glavu s krunom skinu! Molim se Bogu da pomogne i njima, pa i meni!'".

XS
SM
MD
LG