Linkovi

U Srbiji 3.706 novozaraženih, na snazi ublažene mere


Bašte kafića mogu da rade do 22h, dok sedenje unutra nije dozvoljeno
Bašte kafića mogu da rade do 22h, dok sedenje unutra nije dozvoljeno

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, registrovano još 3.706 zaraženih koronavirusom na 13.974 testirana uzorka. Umrlo je još 39 pacijenata.

Na bolničkom lečenju je 7.839 pacijenata, a na respiratorima su 282 obolela.

Od šest sati ujutru su na snazi nove mere protiv pandemije, koje je Vlada Srbije usvojila u nedelju. Radno vreme svim objektima produženo je do 22h, ugostiteljski objekti mogu da otvore bašte, dok tržni centri ostaju zatvoreni.

Kafići i restorani mogu da otvore bašte pod uslovom da je između stolova razmak najmanje dva metra, a da za stolom sedi najviše pet osoba. Zabranjena je živa muzika u baštama. Ugostitelji koji nemaju bašte, mogu da rade samo dostavu hrane i pića, sedenje unutra nije dozvoljeno.

Vlada je u saopštenju podsetila da u svim objektima kojima je dozvoljen rad mora biti obezbeđeno devet kvadratnih metara po posetiocu, a izuzetak su fitnes klubovi i teretane gde je potrebno 16 metara kvadratnih po posetiocu.

Najavljene su strože kontrole poštovanja mera.

Članovi Kriznog štaba su na sednici prošlog petka najavili da će razmatrati situaciju tokom vikenda i da će, ukoliko brojevi tokom vikenda budu bolji, popustiti mere. U petak je, prema zvaničnim podacima registrovano 4.826 novozaraženih na 16.910 testiranih, u subotu je bilo 4.311 novozaraženih na 13.909 testiranih, a u nedelju 3.304 zaraženih na 11.711 testiranih, a procenat obolelih u odnosu na testirane je približno isti.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je za RTS da "postoji stabilizacija na visokom nivou i da nema dileme, dok se u Beogradu jasno vidi da počinje pad".

U vezi sa novim merama, Kon kaže da je trebalo omogućiti nekome da radi uz minimalan rizik, i napominje da posetioci u baštama ugostiteljskih objekata treba da nose maske kada ne konzumiraju hranu i piće, kao i da se drži propisani razmak.

Napominje i da se razmatra aktiviranje nastave u školama. Srednjoškolci i učenici viših razreda osnovnih škola pohađaju onlajn nastavu.

Stiglo još pola miliona kineskih vakcina

U Srbiju je stiglo još 500.000 doza kineskih Sinofarm vakcina koje su na aerodromu u Beogradu dočekale premijerka Ana Brnabić i kineska ambasadorka Čen Bo.

Brnabić je rekla da je Kina dosad Srbiji isporučila dva i po miliona vakcina, prenosi Fonet.

"Svih ostalih vakcina imamo nešto malo manje od milion. Sutra kada stigne još 106.470 Fajzer vakcina preći ćemo cifru od tri i po miliona vakcina koje smo dobili", rekla je Brnabić i dodala da su sve vakcine plaćene, kao 57.600 doza Astra Zeneke iz Kovaksa.

Premijerka je rekla da je do sada u Srbiji 26 odsto ukupne populacije primilo bar jednu dozu vakicne, a oko "dvadesetak odsto" je primilo i revakcinu. Brnabić je istakla da je vakicnisana polovina stanovnika između 65 i 74 godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće Sinofarmovu vakcinu u utorak u mestu Rudna Glava kod Majdanpeka, najavljeno je iz njegovog kabineta.

Torlak dobio podatke za proizvodnju ruske vakcine

Ministar za inovacije Nenad Popović saopštio je da je Institut Torlak potpisao ugovor o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i kompanijom Generijum, kojom ruska strana srpskoj daje podatke o procedurama i tehnologijama za proizvodnju vakcine Sputnjik V.

Popović je rekao da će tokom aprila na Torlaku biti proizvedene tri serije Sputnjika V koje će biti poslate na Gamalej institut u Moskvi na validaciju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Nakon što Gamalej potvrdi validnost, vakcina će moći da se proizvodi u Srbiji, a Popović očekuje da to počne 20. maja.

XS
SM
MD
LG