Linkovi

Kongres odlučuje da li da izbaci republikanaca koji je lagao o biografiji


Džordž Santos o mogućem opozivu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Džordž Santos o mogućem opozivu

Predstavnički dom američkog Kongresa u petak bi trebalo da glasa o tome da li će izbaciti republikanskog kongresmena Džordža Santosa, koji je optužen za niz krivičnih djela - od prevare do kršenja zakona o finansiranju predizborne kampanje. Takođe je priznao da je tokom predizborne kampanje izmislio veći dio svoje biografije.

Santos (35) je na konferenciji za novinare u četvrtak ocijenio da je planirano glasanje "maltretiranje" i "teatar". Kongresmen, koji u Predstavničkom domu zastupa Njujork, "preživio" je ranije ovog mjeseca prvo glasanje o smjeni.

Međutim, ovog puta su šanse da bude izbačen veće s obzirom na to da su tokom kongresne istrage pronađeni dokazi da je novac dat njegovoj kampanji trošio na botoks, luksuzne brendove, te na onlajn platformu "OnlyFans", poznatu po seksualnom sadržaju.

Posle istrage, neki republikanci povukli su podršku Santosu koji je odbio da komentariše izvještaj, ali je dodao da ne nosi ništa što je kupljeno novcem iz predizbornih fondova.

"Ove su stare šest godina", rekao je Santos pokazujući na svoje cipele.

Kasnije je zatražio da se glasa o izbacivanju demokrate Džamala Boumena, koji je u oktobru priznao da je aktivirao požarni alarm prije glasanja o finansiranju vlade. Malo je vjerovatno da će Boumen biti izbačen, s obzirom na to da bi to morale da podrže demokrate.

"Ovo je još jedan besmisleni trik u njegovoj dugoj istoriji prevara", rekao je Boumen u saopštenju.

Santos je već najavio da se neće ponovo kandidovati na izborima naredne godine, ali je odbijao sve učestalije pozive da podnese ostavku. Zbog skandala je izolovan u Kongresu, gdje nije član ni jednog odbora, niti ima veliki uticaj.

U četvrtak je poručio da očekuje da će biti isključen, ali da je ponosan na svoje rezultate u Kongresu.

"Volio bih da sam uradio više, ali to je što je", rekao je Santos.

Ako smijene Santosa, republikanci će imati još tješnju većinu u donjem domu Kongresa. Sada imaju 222 mjesta naprema 213 koliko pripada demokratama. Izbori za Santosovog nasljednika bili bi održani u roku od tri mjeseca, u distriktu koji obuhvata djelove Njujorka i neka njegova predgrađa.

Očekuje se da izbori budu neizvjesni. Za Santosovu smjenu je, prema američkom Ustavu, potrebna dvotrećinska većina što znači da bi to moralo da podrži najmanje 77 republikanaca uz sve demokrate.

Džordž Santos bio bi tek šesti kongresmen koji bi bio izbačen iz Predstavničkog doma, a prvi koji nije osuđen za neko krivično djelo ili se borio za konfederacijske snage tokom građanskog rata.

Sa problemima je počeo da se suočava ubrzo nakon što je pobijedio na izborima u novembru prošle godine, kada su mediji razotkrili da nije pohađao Univerzitet u Njujorku, i da nije radio za Goldmen saks i Sitigrupu, kako je tvrdio tokom kampanje.

Takođe je lažno tvrdio da je jevrejskog porijekla i da su mu baba i djeda pobjegli od nacista tokom Drugog svjetskog rata. Zbog toga je izolovan u Kongresu i postao predmet bezbrojnih šala, prije nego što je protiv njega podignuta federalna optužnica za prevaru i krivična djela povezana sa finansiranjem kampanje.

U optužnici od 23 tačke, tereti se da je uveličavao ukupan iznos prikupljenih sredstava za predizbornu kampanju da bi privukao veću podršku Republikanske stranke, da je prao novac da bi platio za lične troškove, a koristio je kreditne kartice donatora bez njihove dozvole. Njegovi bivši saradnici priznali su krivicu za prevaru.

Santos negira krivicu, a suđenje bi trebalo da mu počne 9. septembra naredne godine, manje od mjesec dana prije izbora na kojima će se birati predsjednik, svi članovi Predstavničkog doma, te dio senatora.

XS
SM
MD
LG