Linkovi

Džordž Santos se povlači iz kongresnih odbora zbog etičkih pitanja


Džordž Santos je na sastanku iza zatvorenih vrata rekao kolegama da napušta kongresne odbore. (AP/Andrew Harnik)
Džordž Santos je na sastanku iza zatvorenih vrata rekao kolegama da napušta kongresne odbore. (AP/Andrew Harnik)

Republikanski član Predstavničkog doma Kongresa Džrodž Santos rekao je u utorak stranačkim kolegama da se privremeno povlači iz svoja dva kongresna odbora. Ovaj potez dešava se dan nakon što se sastao sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem, usljed niza etičkih pitanja koja traju još od prošlogodišnjih izbora.

Santos se suočava sa brojnim pozivima da podnese ostavku zbog višestrukih istraga tužilaca o njegovim ličnim finansijama, finansiranju kampanje, te lažima o biografiji i porodičnom porijeklu.

Santos je bio raspoređen u dva Odbora Predstavničkog doma koji nemaju veliki značaj: Odbor za mala preduzeća i Odbor za nauku, svemir i tehnologiju.

Republikanka Merdžori Tejlor Grin izjavila je da je Santos "spominjao dramu i sve što je okruživalo tu situaciju i da je jednostavno smatrao da je to prikladna stvar koju treba učiniti."

Njen stranački kolega Tom Kol naveo je da je ova odluka dobro primljena među republikancima, uz riječi: "Mislim da je to bila prikladna stvar i ponosan sam na njega što je to uradio."

Mekarti se sastao sa Santosom u ponedjeljak navečer, ali nije otkrio detalje razgovora.

"Vidjećete", rekao je Mekarti novinarima na Kapitolu.

Santos je naveo da će kasnije tokom dana objaviti saopštenje.

Santosovu ostavku, pa i povlačenje iz Predstavničkog doma početkom godine su tražili republikanci iz države Njujork koju predstavlja u Kongresu. U novembru 2022. je pobijedio demokratu Roberta Zimermana sa razlikom od 7,5 odsto.

Međutim, njegovu pobjedu su brzo zasijenili medijski izvještaju da je osoba koju je predstavio biračima uglavnom fiktivna. Santos je i sam priznao da je lagao o svom radnom iskustvu, obrazovanju i porodici.

XS
SM
MD
LG