Linkovi

Republikanci traže ostavku kolege koji je lagao o karijeri, obrazovanju, porodici...


Republikanski kongresmen Džordž Santos u zgradi američkog Kongresa (Foto: AP/Patrick Semansky)
Republikanski kongresmen Džordž Santos u zgradi američkog Kongresa (Foto: AP/Patrick Semansky)

Republikanski član Predstavničkog doma Džordž Santos trebalo bi da podnese ostavku na taj položaj nakon što je iznio "više laži" o karijeri i porodičnoj istoriji, saopštila je u srijedu grupa republikanskih lidera iz njegovog okruga u državi Njujork.

Prije nego što je najmanje deset vodećih republikanaca iz okruga Nasau zatražilo od Santosa da podnese ostavku, novoizabrani kongresmen je odbacio njihov poziv i novinarima rekao da će ostati na položaju.

Republikanci su zahtjev za ostavku uputili na konferenciji za novinare dva dana nakon što je jedna nestranačka organizacija, u tužbi podnesenoj Federalnoj izbornoj komisiji, optužila Santosa da je prekršio zakone o finansiranju predizborne kampanje.

"Iznosio je beskrajne laži. To mu je postao manir", rekao je Džozef Kairo mlađi, predsjedavajući Republikanske stranke u okrugu koji se smatra istočnim predgrađem grada Njujorka.

Republikanski kongresmen Entoni Despozito, koji u Predstavničkom domu zastupa susjedni okrug, bio je među zvaničnicima koji su tražili Santosovu ostavku.

"Pridružujem vam se, pridružujem se mojim kolegama u poruci da Džordž Santos ne može da služi u Predstavničkom domu i trebalo bi da podnese ostavku", rekao je Despozito.

Republikanski lideri u Predstavničkom domu, u kojem republikanci imaju tijesnu većinu od 222 naprema 212 mjesta, nisu zatražili od Santosa da podnese ostavku, iako je predsjedavajući Kevin Mekarti u srijedu rekao novinarima da kongresmenu iz Njujorka neće biti dodijeljena mjesta u odborima.

Santos, koji zastupa veći dio okruga Nasau, priznao je da je lagao o svom radnom iskustvu, obrazovanju i porodici. U novembru je pobijedio demokratu Roberta Zimermana sa razlikom od 7,5 odsto.

Međutim, njegovu pobjedu su brzo zasijenili medijski izvještaju da je osoba koju je predstavio biračima uglavnom fiktivna.

Između ostalog je tvrdio da ima diplome sa Njujorškog univerziteta i koledža Baruk, ali ni u jednoj od tih obrazovnih institucija ne postoje podaci da ih je pohađao. Takođe je naveo da je radio u Goldman saksu i Siti grupi, što takođe nije bilo tačno. Lažno je tvrdio i da je Jevrejin i da su mu baka i djed pobjegli od nacista tokom Drugog svjetskog rata.

Republikanci iz njegovog okruga su najavili da će Santosovo biračko tijelo u nekim slučajevima upućivati na kongresmena Despozita, koji je pristao da pomogne stanovnicima okruga koji Santos zastupa. Santosov slučaj istražuje i okružni tužilac, a demokrate su takođe zatražile istragu u Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG