Linkovi

Kon: Zatvaranje ponovo na dnevnom redu zbog omikrona


Epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare Kriznog štaba, arhivska fotografija
Epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare Kriznog štaba, arhivska fotografija

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je registrovano 1.098 novozaraženih koronavirusom na 12.869 testiranih uzoraka. Umrle su 24 osobe. Na bolničkom lečenju je 2.116 osoba, a životno ugrožene su 102.

Omikron soj koronavirusa registrovan je nedavno i u Srbiji. Krizni štab još nije doneo nikakve nove mere u vezi sa ovom varijantom, koja se brzo širi i u nekim slučajevima zaobilazi vakcine. Sednica Kriznog štaba najavljena je za utorak, 28. decembar.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da zbog pojave omikron soja ponovo dolazi na dnevni red pitanje eventualnog zatvaranja, koje podrazumeva da se spreče kontakti i naglo širenje virusa, jer se situacija iz dana u dan pogoršava, prenisi Fonet.

On je za TV K1 rekao da se sad već registruje blagi porast broja novozaraženih u Beogradu. "Cirkulacija virusa će biti masovna i kod nas, jer smo isti kao Amerikanci koji su za dve nedelje od 100 odsto prisustnosti delta soja došli do toga da je omikron soj sada prisutan u 73 odsto slučajeva", rekao je Kon.

Kon je ponovio da nijedan epidemiolog ne može da preporuči održavanje masovnih skupova poput proslave Nove godine.

Beograd, Novi Sad i drugi gradovi u Srbiji najavili su tradicionalne dočeke Nove godine na trgovima, koncerte i vatromete. Predrag Kon se izjasnio da je protiv takvih skupova.

Nije poznato da li su gradovi od Kriznog štaba dobili dozvole za organizovanje masovnih proslava, s obzirom na to da je u Srbiji dozvoljeno okupljanje maksimalno 500 ljudi, a sve masovnije događaje mora da odobri Krizni štab.

Kon je podsetio da je za medicinski deo Kriznog štaba, koji nije u većini, "apsolutni minimum" važenje kovid propusnica 24 sata. Sada su potrebne za boravak u ugostiteljskim objektima od 20 sati.

Prema njegovim rečima, vakcinisano je 58 odsto punoletne populacije.

Zvanični podaci od 22. decembra pokazuju da je prvu dozu vakcine primilo 3.120.851 državljana Srbije, drugu dozu 3.030.776, a treću 1.667.911 osoba.

Kon je ocenio da će virus mutirati godinama, ali i dodao da je optimista i da misli da postoje šanse da se pandemija završi naredne godine.

XS
SM
MD
LG