Linkovi

Kompanija iz Teksasa prodaje smrtonosno oružje Ukrajini


Ukrajinski vojnici izvode vežbu u centrtu za obuku u okolini Lavova, na zapadu Ukrajine, u februaru 2015.
Ukrajinski vojnici izvode vežbu u centrtu za obuku u okolini Lavova, na zapadu Ukrajine, u februaru 2015.

Trampova administracija dala je zeleno svetlo za ono što neki nazivaju najvećom američkom komercijalnom prodajom odbrambenog oružja Ukrajini od 2014. godine. Stejt Department je ove nedelje saopštio da je odobrio komercijalnu dozvolu kojom se dozvoljava izvoz ručnog naoružanja u vrednosti od oko 41,5 milion dolara. Glas Amerike je nedavno posetio jednu američku kompaniju u Teksasu, koja od prošle godine Ukrajini prodaje smrtonosno oružje.

Konflikt između ukrajinskih snaga i separatista, koje podržava Rusija, traje već tri godine, a Trampova administracija u avgustu je nagovestila da podržava isporuku smrtonosnog oružja Ukrajini.

“Odbrambeno oružje nije provokativno, ukoliko niste agresor, a jasno je da Ukrajina nije agresor, s obzirom da se borbe događaju na njenoj teritoriji”, rekao je američki sekretar za odbranu Džejms Matis.

Stejt department je ove nedelje saopštio da je odobrio izvoznu dozvolu, čime je omogućio Ukrajini da od američkih proizvođača kupuje određene vrste lakog i ručnog naoružanja, kao što su poluautomatsko oružje i vojni snajperi, ali ne i teško oružje, poput antitenkovskih projektila tipa „Dževelin“.

Vrednost odobrene komercijalne dozvole iznosi oko 42 miliona dolara.

To međutim, nije prva američka komercijalna prodaja takvog oružja Ukrajini. Kompanija „AirTronic USA“, sa sedištem u Spring Brenču u Teksasu, šalje smrtonosno oružje u Ukrajinu još od prošle godine.

“Proizvodimo sisteme, koji su slični nekim od tipova naoružanja Varšavskog pakta. Na primer, naš PSRL, precizni raketni bacač”, kaže izvršni direktor kompanije „AirTronic USA“ Ričard Vandiver.

On dodaje da je prodaja ograničena na odbrambeno oružje kratkog dometa, uglavnom pomenuti raketni bacač.

Ričard Vandiver IZVRŠNI DIREKTOR KOMPANIJE „AIRTRONIC USA“
“Životni vek našeg sistema, na koji dajemo garanciju, tri do četiri puta je veći od životnog veka koji možete da dobijete za oružje proizvedeneo na istoku. Pored toga, verujemo da je naš sistem precizniji na većim razdaljinama”.

Bez otkrivanja detalja ugovora o snabdevanju Ukrajine oružjem, Vandiver kaže da su aktivnosti njegove kompanije u bliskoj koordinaciji sa američkom i ukrajinskom vladom.

Najnovija lista Stejt departmenta na kojoj se nalaze odbrambene usluge pokazuje da je u 2016. dozvoljeno direktnih komercijalnih prodaja Ukrajini u vrednosti od više od 27 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG