Linkovi

Ministar odbrane Ukrajine traži pomoć u oružju


General Poltorak prilikom razgovora za Glas Amerike (foto: Ana Pjatetska/VOA)
General Poltorak prilikom razgovora za Glas Amerike (foto: Ana Pjatetska/VOA)

General Stepan Poltorak kaže da je njegova vojska prešla veliki put od korumpirane, blede sile, kakva je bila 2014. kada je on preuzeo položaj, ali joj je i dalje potrebna velika pomoć, jer Rusija ne pokazuje znake da će okončati svoju intervenciju na istoku Ukrajine...

Dve godine posle početka rata, koji je u velikoj meri zaboravljen, ministar odbrane Ukrajine kaže je njegovoj zemlji i dalje potrebna pomoć u smrtonosnom oružju kako bi zaustavila dalju rusku agresiju, dok se ukrajinska vojska modernizuje. General Stepan Poltorak govorio je za Glas Amerike o izazovima sa kojima se ukrajinske oružane snage suočavaju. Kako navodi, njegova vojska je prešla veliki put od korumpirane, blede sile, kakva je bila 2014. kada je on preuzeo položaj, ali joj je i dalje potrebna velika pomoć, jer Rusija ne pokazuje znake da će okončati svoju intervenciju na istoku Ukrajine. Novinar Glasa Amerike Luis Ramires razgovarao je sa generalom Poltorakom u Kijevu.

Rat na istoku Ukrajine nije više toliko u svesti većeg dela sveta, ali general Stepan Poltorak kaže za Glas Amerike da je pretnja i dalje velika i da se njegove snage pripremaju za rusku ofanzivu u svakom trenutku.

“Ruska federacija dopremila je zaista mnogo vojne opreme na teritoriju oblasti Donjeck i Lugansk. Zamislite koliko je to kada se zna da imaju oko hiljadu komada artiljerije i oko 600 borbenih tenkova. Mislim da bi time mogli da opremite celu armiju manje evropske države”.

Na početku rata 2014, ruskim snagama je bilo lako da osvoje delove istočne Ukrajine.

“Štaviše, na samom početku, konflikta ukrajinske oružane snage bile su u očajnioj situaciji. Imali smo svega oko 5.000 pravih vojnika spremnih za borbu. Situacija je bila takva da je prethodno rukovodstvo ministartstva odbrane radilo sve na štetu našeg ministarstva. Međutim, uspeli smo da uradimo mnogo od tada, da promenimo mnogo, zahvaljujući pomoći koju smo dobili”.

Poltorak kaže da je Ukrajina zahvalna SAD za 265 miliona dolara pomoći, koja ne obuhvata oružje, već uglavnom obuku. Ta pomoć je, dodaje Poltorak, pomogla njegovoj vojsci da spreči separatiste, koje podržava Rusija, da osvoje dodatnu teritoriju. Antikorupcijske reforme takođe se nastavljaju.

Međutim, general Poltorak ističe da su Ukrajini i dalje neophodni protivtenkovsko oružje i sistemi za protiv-vazdušnu odbranu, kako bi zadržala Rusiju, dok se ukrajinske snage modernizuju.

“I želeo bih da naglasim činjenicu da mi tražimo ovu pomoć u naoružanju ne da bismo započeli neku ofanzivu, već za sprovođenje odbrambenih operacija kako bi zaštitili naš teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje, da bi zaštittili neše demokratske vrednosti”.

SAD nisu spremne da pruže Ukrajini pomoć u naoružanju, delom i zbog toga što žele da izbegnu konfrontaciju s Rusijom. Jedino rešenje konflikta, što Vašington tvrdi od početka krize, nije vojno.

Dugoročni cilj zapada je da pruži pomoć u obuci i na kraju krajeva učini ukrajinske snage sposobnim da obavljaju operacije u sprezi sa NATO-om. Ministar odbrane Ukrajine zaključuje da je put na kojem se nalazi njegova zemlja – veoma dug.

XS
SM
MD
LG