Linkovi

SAD razmatra naoružavanje Ukrajine smrtonosnim odbrambenim oružjem


Vojne vežne u Ukrajini u blizini Kijeva
Vojne vežne u Ukrajini u blizini Kijeva

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa razmatra naoružavanje Ukrajine smrtonosnim odbrambenim oružjem, koje bi Kijev mogao da upotrebi protiv separatista, koje podržava Rusija. Protivnici te ideje smatraju da naoružavanje Ukrajine povećava rizik od eksalacije konflikta, dok oni koji je podržavaju navode da bi bolje oružje poslužilo kao mera odvraćanja Rusije od agresije i dala psihološki i politički podsticaj Kijevu u sporu sa Moskvom. U sred ove debate očekuje se da Kurt Volker, novi izaslanik predsednika Trampa za Ukrajinu, uskoro poseti Rusiju.

Snabdevanje Ukrajine smrtonosnim odbrambenim oružjem, kako bi se borila protiov ruskih separatista predstavljao bi prekretnicu u američkoj politici. Sve do sada, Ukrajina je dobijala samo vojnu opremu koja nije smrtonosna, a kritičari smatraju da je krajnje vreme za odvraćanje dalje ruske agresije.

Mislim da nam Rusija nije dala mogućnost da pozitivnije sarađujemo u vezi sa Ukrajinom. Možda na drugom mestima, ali ja to svakako ne vidim. Stoga mislim da je vreme da preispitamo kakva nam je strategija i šta to znači. A verujem, ponavaljam, Ukrajina ne traži da strane trupe dođu i bore se uz njih, oni samo traže da imaju mogućnost da se bore u ratu na način na koji znaju da treba da se bore”, kaže Moli Mekju iz "Fianna Strategies".

Zagovornici te ideje smatraju da bi slenje snažen poruke bilo pravovremeno pošto je Moskva odgovorila na američke sankcije izbacivanjem osoblja američke ambasade iz diplomatskih obekata i zahtevom da se njihov broj smanji za više od 700. Međutim, protivnici ideje su zabrinuti da bi snabdevanje Ukrajine smrtonosnim oružjem moglo da dovede do eskalacije konflikta i izazove odmazdu Kremlja, koji je već odbacio tu mogućnost, kao podizanje tenzija.

Mislim da bi imalo mnogo više smisla ponovo razmisliti o nekim vrstama pomoći i kapaciteta, koji se pružaju i da se ne planiraju za kratkoročne borbe, s obzirom da su glavne bitke na frontu završene, a da se mnogo više razmišlja srednjeročno i dugoročno o ukrajinskoj vojsci, i tome kakvu bismo voleli vojsku da im pomognemo da naprave”, kaže Majkl Kofman iz "CNA" korporacije.

Kurt Volker, specijalni izaslanik Trampove administracije za Ukrajinu, razmatra pormenu politike. U razgovoru za Radio Slobodna Evropa, Volker je rekao da naoružavanje Ukrajine smrtonosnim oružjem ne bi dodatno isprovociralo Rusiju.

"Čujem argumente da je na neki način provokativno prema Rusiji, ili da će ohrabriti Ukrajinu da napadne. To je potpuno pogrešno razmišljanje. Pre svega, Rusija je već u Ukrajini, već su teško naoružani. To je ogromno vojno prisustvo. A još veće vojno prisustvo okružuje Ukrajinu iz ruske teritorije".

Ruska vojna moć u odnosu na Ukrajinu doprinosi tome da snabdevanje Kijeva američkim oružjem izgleda više kao politički i mralni podsticaj, nego što je odbrambeni, primećuju analitičari. Bez obzira na to, Moskva će po svemu sudeći postaviti to pitanje Volkeru. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kaže da se očekuje da specijalni izaslanik uskoro poseti Rusiju zbog razgovora o Ukrajini.

XS
SM
MD
LG