Linkovi

Pentagon: Uskoro transfer oružja separatistima


Proruski pobunjenik na tenku pod ruskom zastavom na putu istočno od Donjecka, 21. jula 2014.
Proruski pobunjenik na tenku pod ruskom zastavom na putu istočno od Donjecka, 21. jula 2014.

Pentagon je saopštio da ima informacije da će u “neposrednoj budućnosti” doći do transfera ruskog oružja ukrajinskim separatistima.

Portparol Pentagona Stiv Voren naveo je da američki zvaničnici veruju da će transfer uključiti artiljerijske sisteme “težeg kalibra sa većim kapacitetima” od onih koji su prethodno korišćeni.

SAD nedeljama navode da Rusija snabdeva separatiste oružjem I opremom. Voren je izjavio da su SAD videle da se ti sistemi približavaju granici Ukrajine. On je naveo da bi transfer mogao da bude obavljen u narednih nekoliko sati iako Pentagon nema precizne podatke o tome kada će oružje preći u Ukrajinu.

Portparol Pentagona takodje je dodao da Rusija nastavlja da otvara artiljerijsku vatru preko granice sa Ukrajinom ali je rekao da SAD nisu videle naznake da je Ukrajina pucala preko ruske granice, kako to Rusija tvrdi. Voren kaže da je u toku transfer sistema zemlja-zemlja, a ne zemlja-vazduh, kao što je oružje za koje se sumnja da je korišćeno u prošlonedeljnom obaranju avona Malezija Erlajnza, kada je stradalo skoro 300 ljudi.

Voren ističe da je novi razvoj dogadjaja “razlog za veliku zabrinutost” jer nagovešta da će verovatno porasti broja civilnih žrtava u istočnoj Ukrajini.

Za to vreme, ambasadori EU u Briselu nastavljaju da razmatraju uvodjenje dodatnih sankcija Rusiji ukoliko nastavi da snabdeva separatist oružjem. Očekuje se da će se rasprava nastaviti I sledeće nedelje.

Predsednik Obama sinoć je razgovarao sa holandskim premijerom Markom Ruteom. Predstavnici Bele kuće saopštili su da su se dvojica lidera saglasila da je potrebno uvesti nove sankcije Rusiji.

Šefovi diplomatija Holandije, Australije i Ukrajine juče su se sastali u Kijevu, zahtevajući da medjunarodni tim pod okriljem UN-a obezbedjuje mesto gde se srušio avion Malezija Erlajnza, kako bi preostali posmrtni ostaci bili prikupljeni a istraga se nastavila bez mešanja separatista.

XS
SM
MD
LG