Linkovi

Porošenko i Stoltenberg o članstvu Ukrajine u NATO-u


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rukuju se na početku sastanka u Kijevu.
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rukuju se na početku sastanka u Kijevu.

Ukrajina će započeti pregovore sa Severnoatlantskim savezom o akcionom planu koji bi je vodio ka članstvu, saopštio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko, dodajući da će njegova zemlja raditi na reformama da bi zadovoljila standarde za članstvo do 2020.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u ponedeljak je stigao u ukrajinsku prestonicu Kijev na poziv ukrajinskih vlasti. Stoltenberg se sastao sa predsednikom Porošenkom i članovima komisije NATO-Ukrajina.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Porošenko je izjavio da Ukrajina trenutno ne ispunjava kriterijume za prijem u NATO ali da ima trogodišnji plan do 2020. i zna šta treba da učini. Prema njegovim rečima, osnovni cilj Ukrajine je da zaustavi rusku agresiju.

“Naš hitni cilj je zaštita i obnova sistema evroatlantske bezbednosti, čije je temelje potkopala Ruska Federacija, svojom ilegalnom, nelegitimnom aneksijom Krima I agresijom i vojnim upadom u Donbas.”

Stoltenberg se saglasio da su ruski upadi u istočnu Ukrajinu veliki problem i obećao podršku NATO-a.

“Upravo smo razgovarali o situaciji u istočnoj Ukrajini. Ljudi i dalje ginu u tom sukobu. Ubijeno je više od 10,000 ljudi, među njima 3,000 civila. Jasno je da se prekid vatre ne poštuje i zabrinuti smo zbog sve većih pretnji u odnosu na posmatrače OEBS-a. Rusija mora da povuče hiljade svojih vojnika iz Ukrajine i prestane da podržava ekstremiste koji upravljaju vojnom opremom. NATO odlučno podržava ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet.”

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da podržava separatiste na nemirnom istoku zemlje i da krijumčari oružje i tajno prebacuje svoje vojnike na ukrajinsku teritoriju, što Rusija demantuje.

XS
SM
MD
LG