Linkovi

Tramp zahtevao lojalnost od bivšeg direktora FBI


Predsednik Donald Tramp i bivši direktor FBI-aja Džejms Komi
Predsednik Donald Tramp i bivši direktor FBI-aja Džejms Komi

Uoči svedočenja u senatskom odboru za obaveštajna pitanja u četvrtak, bivši direktor FBI-aja Džejms Komi objavio je saopštenje u kome optužuje predsednika Donalda Trampa da je pokušao da ga natera da ublaži istragu navodnog ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Tramp je tražio od Komija da odustane od istrage bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, navodi se u Komijevom svedočenju, čija je pisana verzija postavljena na internet stranicu senatskog Odbora za obaveštajne aktivnosti.

Bivši direktor FBI-aja naveo je da mu je predsednik, tokom večere 27. januara rekao “da mu je potrebna lojalnost i da je očekuje”. Takođe je upitao Komija da li želi da ostane na položaju direktora FBI-aja. Komi je saopštio da je bio zabrinut da Tramp pokušava da uspostavi “neku vrstu zaštitničkog odnosa”.

Istraga ruskog mešanja opterećuje Trampovu administraciju od preuzimanja položaja u januaru i preti da zaseni njenu agendu, s obzirom na to da nekoliko kongresnih odbora istražuje poteze Rusije. Sam predsednik više puta je demantovao optužbe o vezama njegove kampanje sa ruskim zvaničnicima.

Kremlj demantuje zaključke američkih obaveštajnih agencija da je Moskva pokušala da utiče na američku predizbornu kampanju u korist Trampa.

XS
SM
MD
LG