Linkovi

Tramp pomilovao "Skutera" Libija, bivšeg Čejnijevog šefa kabineta


Bivši saradnik Bele kuće Luis "Skuter" Libi (arhivski snimak)
Bivši saradnik Bele kuće Luis "Skuter" Libi (arhivski snimak)

Bela kuća je potvrdila da je predsednik Donald Tramp pomilovao Luisa "Skutera" Libija, bivšeg visokog saradnika američkog potpredsednika Dika Čejnija, koji je bio osuđen zbog laganja istražiteljima i ometanja pravde.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders objavila je saopštenje u petak navodeći da je Tramp pomilovao Libija.

Libi, koji je bio Čejnijev šef kabineta, osuđen je da je lagao istražiteljima i ometao sprovođenje pravde nakon što je 2003. godine otkriven identitet tajne agentkinje CIA-e Valeri Plejm. Predsednik Džordž Buš kasnije je poništio Libijevu kaznu od 30 meseci zatvora, ali nije objavio puno pomilovanje uprkos intenzivnom pritisku Čejnija. Niko nikada nije direktno osuđen zbog odavanja imena Valeri Plejm novinaru Vašington Posta, čime je efektivno završena njena karijera tajnog operativca CIA-e.

Pre nego što je njen identitet otkriven, njen suprug, bivši diplomata Džozef Vilson 2003. godine je napisao autorski tekst za Njujork Tajms, navodeći da je Čejni namerno ignorisao dokaze da Irak ne pokušava da se domogne materijala za izgradnju nuklearnog oružja. Vilsonova tvrdnja, u suprotnosti sa zvaničnim argumentima kojima je pravdan početak rata u Iraku, bila je zasnovan na materijalu koji je prikupio radeći za CIA-u u Nigeru. Zvaničnici Bušove administracije su rekli novinarima da je Vilson išao u misiju otkrivanja činjenica u koju ga je uputila supruga Valeri Plejm.

Konzervativci su kritikovali presudu Libiju, navodeći da je bio žrtva politički motivisane i ostrašćene istrage specijalnog tužioca. Gostujući na mreži MSNBC-ja u petak, Plejm je ocenila da pomilovanje šalje poruku da "možete počiniti krivična dela u odnosu na nacionalnu bezbednost i bićete pomilovani."

Specijalnog tužioca Petrika Ficdžeralda imenovao je Džejms Komi, u to vreme zamenik sekretara za pravosuđe. Komi je kasnije postao šef FBI-ja ali ga je otpustio Tramp.


XS
SM
MD
LG