Linkovi

Okrugli sto o evropskom planu: Sprovođenje u interesu obe strane, u suprotnom posledice i za Srbiju i za Kosovo


Saobraćajni znak na ulasku u Mitrovicu (Foto: Reuters/Hazir Reka)
Saobraćajni znak na ulasku u Mitrovicu (Foto: Reuters/Hazir Reka)

„Implementacija evropskog (francusko-nemačkog) plana – uloga političara, intelektualaca, novinara i stranih diplomata u stvaranju pozitivne atmosfere“, bila je tema okruglog stola koji je održan u Južnoj Mitrovici, na kojem su učestvovali predstavnici međunarodne zajednice, kao i srpski i albanski političari i predstavnici civilnog društva.

Ambasador Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog pozvao je Beograd i Prištinu da počnu sa implementacijom Ohridskog sporazuma i istakao da će ukoliko do njegovog sprovođenja ne dođe posledice trpeti obe strane.

„Ovim sporazumom Kosovo se obavezalo da pokrene proces osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) u skladu sa prethodnim sporazumima i sa zaključkom Saveta Evrope iz 2023. kao i da formalizuje statut Srpske pravoslavne crkve i obezbedi zaštitu verskih i drugih prava. Srbija takođe treba da započne sprovođenje svojih obaveza. Kao deo procesa sprovođenja očekujemo da ne ometa članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji i prepozna kosovska dokumenta i simbole. Oba dokumenta su zvanična i stupila su na snagu izjavama visokog predstavnika Evropske unije 18. marta. Veoma jasno moramo da naglasimo da će neispunjavanje obaveze iz dijaloga imati posledice. Nesprovođenje podrazumeva napuštanje evropskog puta“, rekao je Sunjog.

Ambasador Francuske na Kosovu Olivije Gero istakao je da su sporazumi koji su dogovoreni 27. februara u Briselu i 18. marta u Ohridu “ mogućnost koju ne treba propustiti” i dodao da je sprovođenje postignutih dogovora u interesu svih građana.

„U interesu je Kosova, jer ga vodi dalje ka putu normalizacije između Kosova i Srbije što je takođe u interesu i same Srbije. U interesu je građana Kosova i Srbije, jer priznavanje simbola i dokumenata će svima olakšati život, a posebno život ljudima koji prelaze granicu između Srbije i Kosova iz bilo kog razloga. U interesu je i srpske zajednice na Kosovu“, rekao je Gero.

Govoreći o formiranju ZSO generalni sekretar pokreta "Samoopredeljenje" Alim Rama rekao je da je nacrt statuta Zajednice, koji je predstavljen u Briselu u okviru dijaloga između Kosova i Srbije - neprihvatljiv.

„Taj statut je bio fašistički. U tom statutu koji je tamo predstavljen, a koji je odbijen, nema ni jedan član u kojem piše Republika Kosovo. Na osnovu tog statuta trebalo je osnovati entitet koji nije ni na Kosovu ni u Srbiji ili mnogo više u Srbiji nego na Kosovu“, rekao je Rama.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri rekao je da je nesprovođenje Briselskog sporazuma iz 2013. godine dovelo proces dijaloga u trenutnu situaciju, gde je glavni problem formiranje ZSO.

„Sporazum od 27. februara odnosno 18. marta ujedinio je strane u jednom dokumentu u kojem će strane zajednički raditi na sprovođenju. Nešto je pokrenuto, ali 'slon u prostoriji' je statut Zajednice opština sa srpskom većinom gde je došlo do blokade kroz upravnu ekipu, što u suštini, u praksi ništa ne znači. Po mom mišljenju, a istovremeno zastupam i mišljenje stranke LDK, nesprovođenje sporazuma iz 2013. je dovelo do ove situacije“, rekao je Haziri.

Nenad Rasic (Photo: VOA)
Nenad Rasic (Photo: VOA)

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić smatra da je u procesu dijaloga i implementaciji dogovorenih sporazuma neophodno učešće i Srba sa Kosova.

„Svaki sporazum, pa makar bio i samo verbalan, mi kosovski Srbi podržavamo, jer to nama daje mnogo više optimizma da ovi naši pregovarački procesi mogu biti završeni u miru, toleranciji i u suživotu koji je nama najviše potreban. Ali moram da kažem da je, po mom mišljenju, nemoguće ili čak vrlo teško, da ikakav sporazum može biti suštinski sproveden, ako tu nema kosovskih Srba”, rekao je Rašić.

Predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović nije optimista kad je u pitanju sprovođenje evropskog predloga o normalizciji odnosa Beograda i Prištine.

“Smatram da je ovaj francusko-nemački predlog jedna iznuđena reakcija Zapada, pre svega Evrope na sve više vidljiv propast briselskog dijaloga Beograda i Prištine”, rekao je Jablanović.

Okrugli sto na temu „Implementacija evropskog (francusko-nemačkog) plana – uloga političara, intelektualaca, novinara i stranih diplomata u stvaranje pozitivne atmosfere“ organizovali su Radio televizija Mitrovica i Ambasada Kraljevine Švedske na Kosovu.

XS
SM
MD
LG