Linkovi

Mjanmar: I zvanično pobeda NLD


Liderka Nacionalne lige za demokratiju, Aung San Su Ći (arhiva)
Liderka Nacionalne lige za demokratiju, Aung San Su Ći (arhiva)

Liderka Nacionalne lige za demokratiju Aung San Su Ći prema Ustavu ne može da postane predsednica zemlje, ail njena stranka je osvojila dovoljnu većinu da će moći da poniši veto na zakon o izboru predsednika.

Opoziciona Nacionalna liga za demokratiju u Mjanmaru osvojila je apsolutnu većinu poslaničkih mesta što joj je donelo pobedu nad vladinom vojnom Partijom solidarnosti i razvoja, saopštila je danas izborna komisija te zemlje.

Pobeda će omogućiti Nacionalnoj ligi da poništi veto u dvodomnom parlamentu sa 664 mesta, na zakon o izboru predsednika.

Mjanmarska vojska i najveće partije u parlamentu nominovaće kandidate za predsednika u februaru. Onaj ko dobije najviše glasova biće predsednik, dok će kandidati koji su na drugom i trećem mestu biti potpredsednici.

Predsednici Nacionalne lige za demokratiju Aung San Su Ći je prema odredbi koju je u Ustav unela tadašnja vojna hunta, zabranjeno da postane predsednica, zato što su njeni sinovi strani državljani, kao i njen pokojni suprug.

Bela Kuća juče je čestitala predsedniku Teinu Seinu i liderki Nacionalne lige na istorijskim izborima, ističući da zemlja treba da preduzme još nekoliko demokratskih koraka, uključujući promenu Ustava.

XS
SM
MD
LG