Linkovi

Prva kazna za nerede 6. januara - osam meseci zatvora za izgrednika sa Floride


ARHIVA - Pol Alard Hodžkins iz Tampe na Floridi stoji na podijumu u sali Senata u zgradi Kapitola, 6. januara 2021.
ARHIVA - Pol Alard Hodžkins iz Tampe na Floridi stoji na podijumu u sali Senata u zgradi Kapitola, 6. januara 2021.

38-godišnji Pol Alard Hodžkins iz Tampe na Floridi, koji je učestvovao u neredima 6. januara provešće osam meseci u zatvoru nakon što je osuđen za krivičnog delo.

Tužioci su tražili kaznu od 18 meseci za Hodžkinsa - pristalicu bivšeg predsednika Donalda Trampa koji je upao u salu Senata za vreme potvrđivanja izborne pobede predsednika Džoa Bajdena.

Hodžkins nikada nije optužen za napad ili nanošenje štete imovini ali je u junu priznao krivicu za opstrukciju zvaničnog postupka.

“Da sam imao ikakvu predstavu da će protest eskalirati na taj način, nikada ne bih otišao dalje od pločnika avenije Pensilvanija", rekao je Hodžkins sudiji, kao prenosi Asošijeted pres, i dodao: "To je bila glupa odluka sa moje strane."

Njegov advokat je njegovo učešće opisao kao "priču o čoveku koji je na samo jedan sat, u toku jednog dana, izgubio moć rasuđivanja ... i doneo fatalnu odluku da sledi gomilu."

Tužioci kažu da je, umesto da se okrenuo kada je ušao u Kapitol, Hodžkins "odlučno nastavio napred", a njegove su postupke opisali kao "ozbiljnu opasnost za našu demokratiju."

Više od 500 osoba je optuženo za različita krivična dela u vezi sa upadom u Kongres, a 165 je optuženo da je napalo policajce ili ih sprečavalo da obavljaju dužnost, navodi Sekretarijat za pravosuđe.

Neke od informaicja iz ovog izveštaja potiču od agencija Asošijeted pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG