Linkovi

Hong Kong usvojio sporni Zakon o himni na godišnjicu Tjenanmena


Vatrogasci vrše dekontaminaciju glavne sale skupštine Hong Konga nakon što je prodemokratski poslanik prosuo smrdljivu tečnost tokom rasprave o zakonu o himni, 4. juna 2020.

Zakonodavno telo Hong Konga usvojilo je u četvrtak sporni zakon o himni, koji zabranjuje vređanje kineske nacionalne himne.

Zakon je usvojen nakon što su prodemokratski poslanici pokušali da ometu glasanje. ZA je glasao 41 poslanik, dok je samo jedan glas bio protiv. Većina prodemokratskih poslanika bojotovala je glasanje u znak protesta.

Prodemokratski tabor vidi zakon o himlji kao kršenje slobode izražavanja i većih prava koje stanovnici poluautonomnog grada imaju u poređenju sa ostatkom Kine.

Propekinška većina u skupštini saopštila je da je zakon neophodan kako bi stanovnici Hong Konga pokazali prikladno poštovanje prema himni.

Oni koji budu osuđeni zbog nepoštovanja "Marša dobrovoljaca", suočiće se sa kaznom do tri godine zatvora i 50.000 honkoških dolara (oko 6.450 američkih dolara).

Glasanje u četvrtak koincidira sa 31. godišnjicom krvavog kineskog slamanja porodemokratskih protesta na pekinškom trgu Tjenanmen.

Pre početka rasprave, prodemokratski poslanici održali su minut ćutanja kako bi obeležili godišnjicu. Podigli su i transparent "Ne zaboravite 4. juni, srce naroda neće umreti".

Rasprava o zakonu je kasnije prekinuta, nakon što su prodemokratski poslanici izveli protest, dok je jedan od njih bacio prosuo prljavu vodu neprijatnog mirisa u salu.

Podigavši transparent "Ubilački režim smrti deset hiljada godina", zakonodavac Rej Čan ušetao je sa posudom sakrivenom unutar kineskog papirnatog fenjera.

Kada su pripadnici službe obezbeđenja pokušali da ga zaustave, on je bacio fenjer i posudu na pod, nakon čega je izbačen iz sale. Drugi poslanik, koji je bio uz njega, takođe je izbačen.

Sala je evakuisana, a policija i vatrogasci su pozvani da istraže incident.

Kada je zasesdanje nastavljeno, prodemokratski poslanik Ted Hjui ponovo je prosuo neku tečnost ispred sale za sednice, nakon čega je sproveden napolje.

Predsednik skupštine Hong Koga, Endrju Leung, nazvao je takvo ponašanje neodgovornim i detinjastim. On je skratio raspravu zbog suspenzija i pozvao na glasanje.

Kritičari kažu da je skraćivanje debate omogućilo da zakon prođe

"Nisam skratio sastanak, nisam progurao zakon", rekao je naposletku Leung. "Rekao sam članovima da sam odredio 30 sati (za raspravu o zakonu), tako da smo samo radili prema rasporedu".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG