Linkovi

Keri i Lavrov o Siriji u Ženevi


Keri i Lavrov pred početak današnjih razgovora u hotelu "Predsednik Vilson" u Ženevi
Keri i Lavrov pred početak današnjih razgovora u hotelu "Predsednik Vilson" u Ženevi

SAD i Rusija ponovo pregovaraju o mirnom okončanju sukoba u Siriji, u svetlu još nestabilnije i komplikovanije situacije, do koje je došlo ulaskom turskih kopnenih snaga na teritoriju Sirije.

Američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastali su se u Ženevi, u pokušaju da postignu sporazum o vojnoj saradnji i razmeni informacija, kako bi se porazili ekstremisti Islamske države u Siriji - što i jedna i druga strana žele. Tokom pauze za ručak, Lavrov je rekao da su razgovori sa Kerijem o Siriji "odlični". Sastanak dvojice viskoih zvaničnika, kojima se kasnije pridružio i izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura - i dalje traje.

U međuvremenu, sirijski pobunjenici i njihove porodice počele su sa evakuacijom iz predgrađa Damaska - Daraje, zahvaljujući dogovoru pobunjenika sa sirijskom vladom, koji je postignut sinoć. To predgrađe je u poslednje četiri godine bilo pod opsadom i trpelo vazdušne napade, tako da je potpuno uništeno.

Prema sporazumu, oko 700 naoružanih pobunjenika moći će bezbedno da pređe u severnu pokrajinu Idlib pod kontrolom opozicije, dok će oko 4.000 civila privremeno biti prebačeno u sklonište juno od Daraje.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura pozvao je, u saopštenju izdatom u Ženevi, da se zaštite svi oni koji se evakuišu iz Daraje, navodeći da svaki odlazak mora biti dobrovoljan i da da svetska organizacija nije konsultovana niti bila uključena u pregovore, tokom kojh su vlada i pobunjenici postigli sporazum.

XS
SM
MD
LG