Linkovi

Keri sa Saudijcima o Siriji, povlače se kurdski borci


Američki državni sekretar Džon Keri i zvaničnici Saudijska Arabije
Američki državni sekretar Džon Keri i zvaničnici Saudijska Arabije

Američki državni sekretar Džon Keri nalazi se u poseti Saudijskoj Arabiji gde, izmedju ostalog, razgovara o američkim vojnim operacijama u Siriji sa saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom, diplomatama iz Bahreina i Savetom za saradnju u regionu Persijkog zaliva.

Keri želi da medju zemljama Zaliva osigura podršku svom planu za Siriju pre nego što se, u petak u Ženevi, sastane sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Za to vreme, kurdski borci u Siriji, koji imaju podršku SAD, saopštili su da se povlače u svoje baze istočno od reke Eufrat, dan pošto su turska vojska i saveznički borci pokrenuli prekograničnu ofanzivu.

Kurdski pobunjenici su izvor tenzija izmedju SAD, koje ih vide kao ključnog saveznika u ratu u Siriji, i Turske koja ih doživljava kao teroriste povezane sa separatističkim kurdskim frakcijama.

Portparol američke koalicije naveo je da su se Kurdi povukli ka istoku da bi se pripremili za eventualno oslobadjanje grada Rake. Medjutim, nije sasvim izvesno da li su se sve kurdske snage povukle, što je Turska zahtevala pre početak svoje ofanzive.

XS
SM
MD
LG