Linkovi

Sukob američkih saveznika u Siriji


Grad Džarablus je do skoro bio uporište Islamske države
Grad Džarablus je do skoro bio uporište Islamske države

Kurdski borci u Siriji, koje podržavaju SAD kažu da sa povlače u svoje baze istočno od reke Eufrat, dan pošto su turska vojska i saveznici krenuli u prekograničnu ofanzivu na gradić Džarablus. Kurdi su već neko vreme izvor tenzija na relaciji između SAD, koje ih smatraju ključnim saveznikom u borbi protiv Islamske države, i Turske, koja ih vidi kao teroriste, povezane sa separatističkim frakcijama turskih Kurda.

Turski i sirijski borci, uz podršku SAD iz vazduha, isteruju pripadnike Islamske države iz delova Džarablusa, gradića blizu sirijsko-turske granice.

“Juče je bio loš dan za Islamsku državu u Džarablusu. Danas je za njih bio još jedan loš dan, i to delom zahvaljujući brojnim partnerima koje trenutno imamo u koaliciji”, kaže portparol Pentagona Piter Kuk.

Međutim, te borbe su dovele do sukoba dva američka partnera. Turska kaže da je cilj iznenadnog napada da se iz grada izbace i borci Islamske države, ali i kurdske snage, koje su jurile džihadiste na severu, pošto su ih prethodno isterale iz oblasti u okolini.

“Turska mora da shvati da je Islamska država veća pretnja i da ima smisla sarađivati sa umerenom opozicijom, pa čak i sa nekim Kurdima. Ukoliko Ankara to ne uradi, onda nisam ubeđen da su svim srcem sa nama u borbi da poraze ISIS”, objašnjava Majkl O'Henlon, iz Instituta Brukings.

Turska krivi Islamsku državu za brutalne napade na svoj narod, uključujući i onaj ranije ove godine na istanbulskom aerodromu, kada su stradale desetine ljudi.

Međutim, Turska se već decenijama suočava i sa napadima kurdske terorističke grupe poznate po skraćenici PKK, koja je okrivljena, između ostalog, i za jučerašnji napada na konvoj, u kojem su ranjena trojica turskih vojnika.

I dok SAD prave razliku između sirijskih Kurda pobunjenika i PKK, zvanična Ankara to ne čini. Pentagon radi na tome da svi američki saveznici nastave da se bore protiv jednog zajedničkog neprijatelja.

“Ostajemo fokusirani na Islamsku državu, a verujemo da je to slučaj i sa našim partnerima”, dodaje portparol Pentagona Piter Kuk.

Prekogranični napad definitivno je predstavljao povećanje turskog angažovanja u borbi protiv Islamske države, ali zvaničnici nisu sigurni da li će se to nastaviti kada ISIS bude isteran iz pogranične oblasti, a kurdski borci se vrate na svoje položaje s druge strane Eufrata.

XS
SM
MD
LG