Linkovi

Rusija više ne koristi iransku bazu


Ruski borbeni avion
Ruski borbeni avion

Rusija je prestala da koristi iransku bazu za vazdušne napade na ciljeve u Siriji, saopštio je danas portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Bahram Gasemi, a prenosi agencija Asošijeted pres.

Gasemi je rekao novinarima da su ruski napadi na ekstremiste u Siriji, izvođeni iz baze u Iranu, bili privremeni i na zahtjev Rusije. „To je završeno, za sada“, naglasio je Gasemi.

Iranski ministar odbrane Husein Degan prethodno je kritikovao Moskvu zbog, kako je naveo, „izvjesnog razmetljivog i nedžentlemenskog ponašanja“ kada je objavila da je koristila iranske baze.

Rusija je prošle nedelje objavila da je koristila bazu Hamedan, što su iranski zvaničnici potvrdili tek dan kasnije. Odgovarajući na pitanje o tome zašto Teheran nije u početku objavio rusko prisustvo, Degan je na državnoj televiziji rekao da je Rusija zainteresovana da pokaže da je supersila da bi garantovala svoju ulogu u političkoj budućnosti u Siriji.

Ruska agencija Interfaks danas je prenela izjavu ruskog ambasadora u Teheranu koji je potvrdio da su svi ruski borbeni avioni povučeni iz Irana, ali i istakao da ne vidi ni jedan razlog zašto Rusi ponovo ne bi koristili iransku bazu.

Davanje dozvole Moksvi da izvodi vazdušne napade iz Irana vjerovatno će se pokazati kao nepopularan potez među mnogim Irancima koji se i dalje sjećaju kako je Rusija, zajedno sa Britanijom, okupirala Iran tokom Drugog svjetskog rata, a zatim odbila da se povuče, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG