Linkovi

Ofanziva Turske u Siriji


Turski tenkovi u Siriji
Turski tenkovi u Siriji

Turski tenkovi i specijalne jedinice upali su na teritoriju Sirije u okviru sveobuhvatne vojne ofanzive s ciljem da se i ekstremisti takozvane Islamske države, ali i sirijski Kurdi oteraju iz pogranične oblasti.

Blizu 1.500 boraca sirijske opozicije priključilo se prekograničnoj operaciji, do sada najznačajnijoj akciji zvanične Ankare u vezi sa konflikotom u Siriji, koji traje već više od pet godina.

Nekoliko sati posle artiljerijskih napada pre zore i bombardovanja ciljeva Islamske države oko Džarablusa od strane američkih i turskih ratnih aviona, turska državna novinska agencija prenela je da su pobunjenici osvojili obližnje selo Kaklijeh, koje je bilo pod kontrolom Islamske države.

Jedan visoki američki zvaničnik izjavio je da američka vojska pruža turskim snagama podršku iz vazduha, da im daje obaveštajne podatke i savetnike da asistiraju u operaciji.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je ofanziva odgovor na niz napada u Turskoj, uključujući i bombaški napad na kurdskom venčanju u blizini granice prošle nedelje, kada su stradale 54 osobe.

Erdogan je naglasio da je cilj operacije da se otklone pretnje od terorističkih grupa - džihadista Islamske države, ali i paravojnih snaga sirijskih Kurda, koje podržavaju SAD, a koje su povezane za zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

XS
SM
MD
LG