Linkovi

Trupe predvođene Rusijom povlače se iz Kazahstana


Arhiva - Fotografija ruskog Ministarstva odbrane na kojoj se vide pripadnici mirovnih snaga Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti tokom pripreme za patrolu u Almatju, Kazahstan, 11. januara 2022.

Više od 2.000 vojnika iz Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), predvođene Rusijom, počelo je povlačenje iz Kazahstana u četvrtak, saopštila je zvanična Moskva, nakon što je pozvana da pomogne u stabilizaciji centralnoazijske zemlje zbog nemira izazvanih povećanjem cene goriva u kojima je poginulo 164 lica, prenosi Radija Slobodna Evropa na stranici na engleskom jeziku.

"Jedinice mirovnih snaga Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) ispunile su postavljene zadatke i počele da pripremaju vojnu i tehničku opremu za utovar u avione ruskog vazduhoplovstva radi povratka u stalnu bazu", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

ODKB - savez koji se sastoji od Rusije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Jermenije i Tadžikistana - saopštio je 12. januara da bi povlačenje trebalo da traje oko 10 dana.

Protesti izazvani povećanjem cene goriva prerasli su u nerede tokom kojih su se snage bezbjednosti i demonstranti sukobljavali na ulicama širom Kazahstana.

Predsednik Kasim-Žomart Tokajev okrivio je za nemire "teroriste" podržane iz inostranstva, proglasio je vanredno stanje i zatražio je 5. januara pomoć od ODKB-a. Tokajev je u utorak proglasio misiju ODKB-a završenom.

Kazahstanske vlasti su saopštile da je u nemirima ubijeno 164 lica, ali se veruje da ima još stradalih.

Vlasti u Almatiju su u četvrtak saopštile da su pritvorile još skoro 2.000 ljudi zbog njihove navodne umešanosti u nemire i pljačku.

U Almatiju, najvećem kazahstanskom gradu koji je najteže pogođen nemirima, aerodrom je obnovljen za saobraćaj u četvrtak ujutro, nedelju dana nakon što su demonstranti upali na njega i nakratko zauzeli.

Ruska agencija Interfaks javila je i da su snage bezbednosti očistile trg ispred gradske kuće, u kojoj je izbio požar, otvarajući ga za pešake i saobraćaj automobila.

XS
SM
MD
LG