Linkovi

Nastavak antivladinih protesta u Kazahstanu, predsednik obećao oštru reakciju


Dim se diže iz gradske skupštine u Almatiju tokom demosntraciuja zbog povećanja cene goriva (Foto: AP/Yan Blagov)
Dim se diže iz gradske skupštine u Almatiju tokom demosntraciuja zbog povećanja cene goriva (Foto: AP/Yan Blagov)

Predsednik Kazahstana Kasim Zomart Tokaev planira da “reaguje najoštrije moguće“, dok se demonstranti i bezbednosne snage sukobljavaju u nekoliko najvećih gradova usled intenziviranja antivladinih protesta u toj centralnoazijskoj zemlji.

"Kao predsednik, obavezan sam da osiguram bezbednost i mir za naše građane i da brinem o integritetu Kazahstana“, rekao je Tokaev u televizijskom obraćanju, pošto su gnevni Kazahstanci upali u državne zgrade u nekoliko gradova i jurili policajce i vojnike po ulicama.

Razlog njihovog nezadovoljstva su veliki porast cena energenata, kao i korupcija, nezaposlenost i male plate.

U najvećem gradu u Kazahstanu Almatiju, stotine demonstranata upale su u kancelariju gradonačelnika, uprkos tome što je policija upotrebila suzavac, šok bombe i gumene metke. Neki drugi učesnici protesta probali su da uđu u predsedničku rezidenciju u tom gradu na jugu zemlje.

Ranije danas, Tokaev je raspustio vladu i proglasio vanredno stanje u delovima Kazahstana – između ostralog u Almatiju i prestonici Nur Sultanu, u pokušaju da prekine proteste, koji su započeli pre tri dana na zapadu zemlje, usled iznenadnog povećanja cena goriva u toj naftom bogatoj zemlji.

Demonstracije su se potom raširile svuda po Kazahstanu.

XS
SM
MD
LG